Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Majorarea salariilor din Educaţie, instituţiile prefectului şi unele servicii publice, aprobată de Guvern

Executivul a aprobat joi Ordonanţa de urgenţă care prevede majorarea salariilor de bază pentru personalul din învăţământ cu 20%, în medie, în anul 2024, în două tranşe: de la 1 ianuarie, respectiv de la 1 iunie 2024. Conform unui comunicat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, de aceste măsuri vor beneficia aproximativ 350.000 persoane din sistemul naţional de învăţământ, personal didactic, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic.

Actul normativ stabileşte şi acordarea de majorări ale salariului de bază pentru unele categorii de personal bugetar din Sănătate, Cultură, Muncă, Agricultură şi Statistică, precum şi pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul instituţiilor prefectului.

„Astfel, personalul din instituţiile din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Institutul Naţional de Statistică, direcţiile judeţene de sănătate publică şi direcţiile judeţene de cultură, care în prezent este salarizat la nivel teritorial, va avea salariile de bază la nivelul administraţiei publice centrale, în două tranşe egale”, se menţionează în comunicat. Angajaţii din prefecturi vor beneficia de drepturi salariale aferente Secretariatului General al Guvernului, tot în două tranşe egale.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Executiv mai prevede şi echivalarea salariului de bază pentru personalul clerical din spitale cu cele acordate psihologilor din unităţile medico-sociale. „Adoptarea acestor măsuri asigură respectarea principiului constituţional al egalităţii în faţa legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie acelaşi pentru tot personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii de muncă, indiferent de instituţia şi autoritatea publică în care îşi desfăşoară activitatea”, subliniază reprezentanţii MMSS.

Creşterile salariale din învăţământ

Pentru învăţământul preuniversitar, în 2024 creşterile vor fi cuprinse între 19,4% şi 20,5%, iar pentru directori şi directori adjuncţi creşterea brută medie totală va fi de peste 36%. Pentru universitar, majorările vor fi cuprinse între 15% şi 21%, în timp ce pentru personalul didactic auxiliar creşterea va fi de 15,5%, iar pentru personalul administrativ de 15%. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a detaliat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, prevederile ordonanţei de urgenţă. Astfel, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de aproape 20%, din care aproximativ 13% se va realiza în luna ianuarie. Pentru debutanţii cu studii superioare de lungă derută, creşterea brută medie totală în anul 2024 va fi de 19,4%, din care 12,6% în ianuarie. În ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, salariile de bază vor fi peste cele ale cadrelor didactice, calculate cu dirigenţie. Mai multe informații pe – https://t.ly/xAVI0

3 milioane de lei pentru bursele elevilor

Guvernul va aproba, vineri, alocarea de la bugetul de stat a 3.115.000 lei către autorităţile publice locale, pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că decizia va fi aprobată în cadrul şedinţei de guvern de vineri. Astfel, vor fi asigurate sumele pentru bursele de excelenţă olimpică I şi II; bursele sociale pentru elevi şcolarizaţi fără taxe şi bursele tehnologice. „Practic, hotărârea vizează alocarea de la bugetul de stat a sumei de 3.115.000 lei în vederea suplimentării bugetului autorităţilor publice locale pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional. Este vorba, practic, de a asigura sumele pentru bursele de excelenţă olimpică I şi II, bursele sociale pentru acei elevi şcolarizaţi fără taxe şi bursele tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile prevăzute în metodologia-cadru”, a spus Deca, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Ea a menţionat că bursele sunt acordate în conformitate cu noua lege a învăţământului preuniversitar. Astfel, după elaborarea metodologiei de acordare a burselor, numărul estimat de bursieri a fost centralizat la nivelul inspectoratelor.

„S-a determinat necesarul de fonduri şi abia apoi s-a putut elabora proiectul de hotărâre de guvern, fiind vorba despre acordarea pentru prima dată prin acest mecanism a burselor din tipologiile amintite, pentru învăţământul privat şi cel confesional”, a explicat Deca.

Tot în şedinţa de guvern de vineri urmează să fie aprobată metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?