Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Ghid pentru înregistrarea firmelor în sistemul RO e-Factura

Fiscul a realizat un ghid pentru agenții economici care trebuie să folosească sistemul național de facturare electronică RO e-Factura. Acest sistem devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024 pentru toate firmele și PFA-urile care realizează livrări de bunuri sau prestări de servicii în România. Ghidul privind utilizarea sistemului naţional de facturare electronică RO e-Factura poate fi consultat pe site-ul ANAF, la rubrica Asistență contribuabili /Servicii oferite contribuabililor /Ghiduri curente și alte materiale informative.

De asemenea, Fiscul va organiza două webinarii care vor avea ca temă sistemului RO e-FACTURA, în zilele de 14 și 21 decembrie a.c.. Webinariile au o durată de două ore și includ sesiuni de întrebări și răspunsuri. Înscrierea se face direct pe portalul ANAF până la data şi ora începerii webinariilor, în limita locurilor disponibile.

Înregistrarea în sistemul RO e-Factura este importantă pentru că doar așa vor putea fi înregistrate facturile în contabilitate. Practic, de la 1 ianuarie 2024, nu se mai pot deduce cheltuiala și TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin sistemul RO e –Factura. Iar amenzile sunt usturătoare și pot ajunge la 10 mii lei. Mai mult, înregistrarea după data de 1 iulie 2024 a unei facturi care nu este trimisă prin sistemul RO e- factura va fi amendată cu suma TVA-ului trecută pe factură. „Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura a fost creat în vederea punerii la dispoziția operatorilor economici a unui serviciu electronic pentru emiterea și primirea facturilor. Standardizarea sistemului de facturare electronică la nivel internațional are beneficii semnificative în ceea ce privește funcționarea economiilor, impactul asupra mediului și reducerea sarcinilor administrative”, se arată în comunicatul ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?