FOTO! O locuință din Soveja a fost distrusă de flăcări, în această dimineață

0
1576

Miercuri, 06 decembrie, în jurul orei 05:50, un apel la numărul unic de urgență 112, anunța izbucnirea unui incendiu la o gospodărie din satul Rucăreni, comuna Soveja.
La fața locului s-au deplasat în cel mai scurt timp 1 echipaj de la Punctul de Lucru Soveja cu 1 autospecială de stingere și 2 echipaje de la Stația de Pompieri Panciu cu 1 autospecială de stingere și 1 ambulanță SMURD. De asemenea, la locul intervenției au acționat pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Soveja.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat la acoperișul locuinței, cuprinzând o suprafață de circa 60 mp.
După aproximativ două ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat în limitele găsite, pompierii reușind să protejeze locuințele aflate în imediata vecinătate.
În urma evenimentului a ars acoperișul construit din lemn și învelitoare din tablă pe o suprafață de aproximativ 60 mp, mobilier, bunuri de uz casnic și documente. Totodată, s-au deteriorat pereții din paiantă. Cauza probabilă a incendiului: coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

* * *

Având în vedere faptul că, burlanele şi coşurile de fum necurățate șau neprotejate corespunzător față de materialele combustibile reprezintă una din principalele cauze de incendiu în perioada sezonului rece, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea recomandă cetăţenilor respectarea cu stricteţe a măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice acestei perioade:
• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
• nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.;
• coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm;
• în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
• la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
• în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;
• gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă).

Vă reamintim faptul că informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro. De asemenea, puteți descărca pe dispozitivele mobile aplicația DSU, pentru a fi informați oriunde și oricând!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here