Box feminin: Amanda Serrano renunţă la titlul WBC protestând pentru că nu poate lupta în aceleaşi condiţii ca şi bărbaţii

0
112

Campioana WBC la categoria pană, portoricana Amanda Serrano, a anunţat că renunţă la titlul său după ce i s-a refuzat să concureze în meciuri sub aceleaşi reguli ca şi în boxul masculin, cu 12 runde de câte trei minute, scrie Reuters. Meciurile feminine sunt programate pentru cel mult 10 runde, fiecare rundă durând două minute. Serrano, care unificase titlurile WBA, WBC, IBF, WBO, IBO şi Ring Magazine, s-a numărat printre pugilistele care au lansat o campanie, în octombrie, pentru a concura după aceleaşi reguli ca bărbaţii. Portoricana a luptat cu Danila Ramos, acum două luni, pe care a învins-o în urma unui meci, în premieră, care a respectat regulile de la masculin: 12 reprize a câte 3 minute. WBC nu a validat însă meciul, în timp ce alte organisme ale boxului au făcut-o. „WBC a refuzat să recunoască acest meci, aşa că şi eu renunţ la titlul în versiunea WBC”, a scris Serrano pe Instagram. „Şi în viitor, dacă anumite organisme nu vor accepta să fim egale în ceea ce priveşte regulile, cu bărbaţii, nu vom mai lupta pentru acele instanţe”, a adăugat ea.

Amanda Serrano s-a numărat, în octombrie, printre pugilistele care doreau să lupte 12 reprize, ca şi bărbaţii, în meciurile pentru titlul mondial. ”Suntem alături în dorinţa şi dăruirea de a avea alegerea de a evolua pe aceeaşi scenă, cu aceleaşi reguli, ca bărbaţii din boxul profesionist. Am câştigat alegerea rundelor de 3 minute, cu 12 runde pentru lupte de campionat pentru a ne demonstra priceperea şi măreţia”, se arăta în comunicatul luptătoarelor. Declaraţia a fost susţinută de fosta pugilistă americană Laila Ali, britanica Natasha Jonas, campioana mondială la două categorii, şi de Holly Holm, care a renunţat la box pentru UFC.

Pugilistele susţineau că sportul lor a fost ”subpromovat şi subcompensat” prea mult timp şi că boxerilor de sex feminin nu li se oferă adesea aceleaşi oportunităţi de a-şi ”arăta abilităţile ca omologii masculini”. Serrano a scris o pagină de istorie anul trecut, când ea şi irlandeză Katie Taylor au devenit primele femei care au boxat în main event-ul unei gale organizate pe celebra arena Madison Square Garden.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here