Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Sibiu: Un portret al lui Horea, dintr-o colecţie privată, expus în premieră la Brukenthal

Un portret care-l reprezintă pe Horea, pictat în secolul al XIX-lea, dintr-o colecţie privată, va fi expus în premieră la Muzeul Naţional Brukenthal, unde a fost adus spre restaurare, potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, de către instituţia muzeală. „Cu prilejul Zilei Naţionale a României va fi expusă în Galeria de Artă Românească a Muzeului Naţional Brukenthal lucrarea realizată de IOAN CONSTANDE/ COSTANDE (n. 9 decembrie 1819, Răhău, Sebeş, jud. Alba – d. 1879, Sibiu) intitulată HOREA. Lucrarea provine dintr-o colecţie privată din Bucureşti şi a fost adusă la Muzeul Naţional Brukenthal pentru restaurare.

În ultima vreme lucrarea şi-a recăpătat frumuseţea de la început şi cu acest prilej va fi expusă temporar, în premieră, în expoziţia noastră, în perioada 29.11.2023 – 1.04.2024”, se menţionează în comunicat. Potrivit sursei citate, răscoala din 1784 a avut un mare ecou în Europa, lucru confirmat şi prin numărul mare de stampe cu chipurile lui Horea, Cloşca şi Crişan care au circulat în Europa Centrală. „În secolul XIX, datorită mişcării de emancipare a românilor din Transilvania, apare un nou val în care personalităţile marcante din istoria acestui ţinut sunt pictate sau se realizează numeroase gravuri la Sibiu sau Budapesta.

În această perioadă, unul dintre cei mai valoroşi artişti transilvăneni care realizează diferite gravuri cu Horea, Cloşca, Crişan, Avram Iancu, Gheorghe Bariţiu ş.a. este pictorul Ioan Constande sau Costande”, se arată în comunicat. Născut în apropierea Sebeşului, la Răhău, acesta a studiat între anii 1834 – 1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta şi Viena. „A rămas în istoria artei din România ca unul dintre principalii pictori, dar mai ales desenatori şi litografi. A fost profesor la Institutul ‘Terezianum’ din Sibiu, din 1841, şi participant la Revoluţia din 1848 în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului”, se mai arată în comunicatul semnat de managerul interimar al muzeului, Alexandru Constantin Chituţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?