Ediția: Luni 10 iunie 2024. Nr. 6645
Ediția: Luni 10 iunie 2024. Nr. 6645

O lumină s-a stins, o doamnă educatoare a plecat la îngeri în cer! A murit Aglaia (Adina) Novac, din Dumitrești

Încă un cadru didactic din vechea gardă de slujitori devotați ai educației din județul Vrancea s-a stins, educatoarea pensionară Aglaia (Adina) Novac trecând în lumea celor drepți. Dascălul vrâncean a plecat pentru totdeauna să facă școală în ceruri și să le spună îngerilor că aici pe pământ și-a făcut datoria până în ultima secundă, că niciodată nu a încetat să iubească copii, să iubească bobocii care pentru prima dată în viața lor au venit la „Grădi” să se joace, să se bucure și să se împrietenească. Veselă, iubitoare și mereu cu zâmbetul pe buze, „întâia doamnă dinainte de școală”, după o boală necruțătoare, a lăsat în urmă o familie îndurerată şi regrete în sufletele tuturor celor care au cunoscut-o.

Aglaia (Adina) Novac, absolventă a Şcolii Normale din Buzău, pe numele de fată Pelmuş Aglaia, a ajuns pe Valea Râmnicului, mai exact la Școala din satul Motnău, comuna Dumitrești, în anul 1973 și a profesat o bucată de vreme aici. Tinerețea, frumusețea și veselia au fost atuurile cu care a reușit să îl cucerească pe alesul inimii sale, profesorul de matematică Gheorghe Novac, un tânăr chipeș, la fel de implicat cu care se căsătorește un an mai târziu. Au devenit o familie fericită, doi tineri, cadre didactrice care veneau de la Dumitrești pentru a le insufla copiilor din satul Motnău dragostea de joc și voie bună și mai târziu tainele matematicii.

La rândul lor, au adus pe lume doi copii deosebiți, Cristina, care a „furat” din pasiunea părinților și este un cadru didactic deosebit la Centrul Școlar „Elena Doamna” din Focșani și pe Dragoș, care lucrează în mediul privat, având și patru nepoți. După o perioadă de timp, cei doi, Aglaia (Adina) și soțul ei Gheorghe Novac s-au mutat la Liceul din Dumitrești, de unde au ieșit pe rând la pensie. Așa cum ne-a mărturisit o rudă din familie, la 1 septembrie 2023 s-au împlinit 50 de ani de când doamna noastră educatoare a venit prin repartiţie la Dumitrești. Ca educatoare, a îndrumat paşii multor generaţii de copii cu răbdare, dăruire şi devotament pentru meseria de dascăl.

A fost iubită de copiii şi oamenii comunei cum rar se mai întâmplă în vremurile noastre. După ce a ieșit la pensie, împreună cu soțul său s-au preocupat de gospodăria frumoasă pe care cei doi și-au clădit-o încă din tinerețe. Din păcate, după o grea suferință pricinuită de o boală necruțătoare „doamna noastră educatoare” a pierdut lupta și a plecat acolo sus la îngeri în cer. Sicriul cu trupul neînsuflețit al educatoarei Aglaia (Adina) Novac este depus la locuința sa din comuna Dumitrești. Înmormântarea va avea loc marți, 28 noiembrie, începând cu ora 11.30, când cortegiul funerar va porni spre Biserica Sfântul Dumitru (Bălălăi) din Dumitrești, iar înhumarea va avea loc în cimitirul satului, unde doamna noastră educatoare își va dormi somnul de veci.

Adio doamna educatoare, gingașă, frumoasă și mereu zâmbitoare! Dumnezeu să vă aibă în pavăza Sa. Sincere condoleanțe familiei greu încercate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?