Noul guvern din Noua Zeelandă renunţă la interzicerea pe scară largă a fumatului

0
77

Noul guvern conservator din Noua Zeelandă a confirmat luni intenţia sa de a renunţa la măsurile de pionierat adoptate pentru combaterea fumatului, un pas înapoi denunţat de un ONG drept „o victorie uriaşă pentru industria tutunului”, informează AFP. Fostul prim-ministru neozeelandez, Jacinda Ardern, a convins Parlamentul din Wellington să voteze anul trecut „o interdicţie generaţională a fumatului”, o lege care interzicea vânzarea de ţigări către toate persoanele născute după anul 2008.

Acea politică a fost salutată de experţii în sănătate publică şi de susţinătorii luptei împotriva fumatului. Măsuri aproape identice au fost anunţate recent în Regatul Unit. Însă noul prim-ministru neozeelandez, Christopher Luxoncare şi-a preluat mandatul luni, a confirmat că Noua Zeelandă va abroga acea lege înainte ca ea să intre în vigoare, invocând temerile legate de o vastă piaţă neagră a vânzărilor de tutun. Christopher Luxon a recunoscut că veniturile fiscale obţinute din vânzările continue de ţigări ar genera, de asemenea, încasări binevenite pentru guvern, dar a subliniat că acest aspect nu reprezintă „un motiv suficient pentru a face acest lucru”.

Asociaţia anti-fumat Health Coalition Aotearoa – Aotearoa este numele maori al Noii Zeelande – consideră că renunţarea la acea politică este o insultă la adresa ţării.Este o pierdere majoră pentru sănătatea publică şi o uriaşă victorie pentru industria tutunului, ale cărei venituri vor creşte în detrimentul vieţii neozeelandezilor”, a precizat ONG-ul într-un comunicat. Christopher Luxon a apărat luni noua decizie, afirmând că interzicerea ţigărilor ar crea „o oportunitate pentru apariţia unei pieţe negre, care ar fi, în mare parte, nefiscalizată”. Legea a fost concepută pentru a reduce aproape imediat numărul de persoane care fumează, într-o ţară în care numărul adulţilor fumători este deja relativ scăzut. Legea prevedea o creştere treptată a vârstei minime pentru cumpărarea produselor din tutun şi ar fi redus drastic numărul de magazine autorizate să vândă tutun la maximum 600 în întreaga ţară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here