Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Consiliul Județean continuă Etapa a III-a a proiectului Vranceaqua

Continuă demersurile pentru implementarea Etapei a III-a de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vrancea, cunoscut sub numele de Vranceaqua. Consiliul Județean Vrancea, prin societatea CUP SA Focșani, are în derulare contractul de servicii de proiectare, realizare studiu de fezabilitate și documentații de atribuire, finanțat din fonduri europene, în cadrul măsurii „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vrancea – etapa a III-a, în perioada 2021 – 2027”, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare.

Valoarea contractului este de 53 milioane de lei (10 milioane de euro), fără TVA, din care 85% reprezintă fonduri europene, 14% fonduri de la bugetul de stat și 1% contribuția Consiliului Județean Vrancea. Perioada de execuție a contractului este de 24 de luni. Noul proiect major pentru înființarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare se va derula în 55 de localități din județul Vrancea, acolo unde în prezent nu există această infrastructură de utilități, astfel încât în următorii ani toată populația județului Vrancea să beneficieze de apă și canalizare în condiții civilizate.

Va fi o lucrare extrem de importantă, de care vor beneficia 55 de localități din județul Vrancea. Valoarea aproximativă a proiectului mare este de 400 milioane de euro. Este un proiect amplu, de mare anvergură”, a declarat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Vranceaqua etapa a II-a se apropie de final

Șeful administrației județene a mai precizat că se lucrează la toate contractele proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, o serie întreagă de contracte fiind deja recepționate și funcționale. Lucrările din cadrul acestui proiect se derulează în 38 de localităţi din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori. Proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a” este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Proiectul cuprinde 10 contracte de lucrări, la sistemul de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare din mai multe localități din județul Vrancea.

La sistemul de alimentare cu apă lucrările se vor implementa în 19 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Bolotești, Dumbrăveni, Gugești, Homocea, Jariștea, Obrejița, Slobozia Bradului, Ruginești, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tâmboești, Tulnici (Lepșa – Greșu). La sistemul de canalizare, lucrările se vor implementa în 35 UAT-uri: Focșani, Golești, Câmpineanca, Gologanu, Milcovul, Răstoaca, Vânători, Cotești, Cârligele, Adjud, Ruginești, Mărășești, Odobești, Vârteșcoiu, Broșteni, Jariștea, Bolotești, Panciu, Străoane, Gugești, Urechești, Popești, Dumbrăveni, Bordești, Slobozia Bradului, Tâmboești, Obrejița, Sihlea, Măicănești, Biliești, Suraia, Vulturu, Nănești, Tătăranu și Tulnici (Lepșa – Greșu). Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate.

Prima etapă a proiectului Vranceaqua a fost finalizată

În prima etapă a proiectului Vranceaqua au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Câmpineanca. Totodată, au fost reabilitate rețele de distribuție apă cu o lungime totală de 94.279 ml, au fost extinse rețelele de distribuție a apei potabile cu 67.852 ml, a fost construită o staţie de repompare a apei potabile şi au fost realizate patru gospodării de apă.

De asemenea, în ceea ce priveşte sistemul de canalizare, în localităţile Focșani, Adjud, Odobești, Panciu, Mărășești, Golești și Câmpineanca au fost reabilitate rețele de canalizare cu o lungime totală de 31.723 ml şi au fost extinse rețelele canalizare cu 144.321 ml. Totodată au fost realizate 18 staţii de pompare a apelor uzate şi au fost introduși în sistem peste 24.500 metri liniari de conductă de refulare. Practic, lucrările de investiţii de alimentare cu apă şi canalizare sunt finalizate şi funcţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?