Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Primarul din Baia Mare, condamnat pentru corupţie, a fugit din ţară folosind actul de identitate al unei rude

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a fugit din ţară, vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea, cu Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. „Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07,49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta. Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu, într-o conferinţă de presă.
Acesta a arătat că, în momentul solicitării documentelor la control, agentul de poliţie de frontieră a procedat la identificarea persoanelor din autovehicul, prin confruntarea identităţii din documente cu cei prezenţi şi, conform atribuţiilor de serviciu, poliţistul de frontieră a implementat trecerea în baza de date, apoi a înmânat documentele poliţistului de frontieră maghiar, care a verificat de asemenea identitate a persoanelor şi a consemnat acest aspect în bazele de date maghiare, ulterior permiţând intrarea acestora pe teritoriul Ungariei. „Precizez că (…) cetăţenii români din UE, la ieşirea dintr-un stat comunitar în altul, sunt supuşi unui control sistematic în baze de date naţionale, europene şi internaţionale. Precizez totodată că nu au putut fi preluate imagini concludente de pe camerele perimetrale ale punctului de trecere a frontierei, întrucât acestea nu surprind imagini cu controlul efectuat la tonetă şi nu s-au putut distinge în mod clar şi neechivoc persoanele din interior”, a spus Ivaşcu. El a menţionat că au fost iniţiate schimburi de date şi informaţii cu partenerii externi pentru găsirea primarului, iar această situaţie este în desfăşurare.
Primarul Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a fost dat în urmărire de Poliţie, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în executare a mandatului emis de instanţă. Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, apelul primarului şi a menţinut sentinţa dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziţii privind pedeapsa complementară, respectiv a fost mărită de la 4 la 5 ani perioada în care Cherecheş are mai multe interdicţii (să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar).

Avocatul lui Cătălin Cherecheş: Nu este o chestiune pozitivă dacă nu este de găsit

Răzvan Doseanu, avocatul primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, susţine că apărarea edilului este îngreunată de faptul că acesta nu a fost găsit de poliţişti pentru a fi ridicat în vederea executării condamnării date de Curtea de Apel Cluj. „Nu este o chestiune pozitivă dacă domnul Cherecheş nu este de găsit şi nu cred că ajută pe nimeni o astfel de situaţie. Mă refer din perspectiva apărării”, a declarat Răzvan Doseanu, vineri, pentru AGERPRES.

Avocatul a invocat o solicitare de strămutare care a fost înregistrată în urmă cu o săptămână şi a afirmat că probabil va fi luată în calcul o cale extraordinară de atac. „Există o strămutare înregistrată de o săptămână înainte de a se da soluţia pentru care nu s-a fixat termen. Se pare că cei de la Curtea de Apel Cluj nu s-au grăbit să înainteze cât mai repede la Bucureşti strămutarea. (…) Nu am certitudinea că este aşa. Dacă se admite strămutarea, legea prevede clar că există posibilitatea ca strămutarea să se judece după rămânerea definitivă a hotărârii în cazul domnului Cherecheş şi în situaţia unei admiteri se anulează, practic, hotărârea de condamnare şi se rejudecă procesul în apel. Separat de asta, dacă tot s-a dat azi hotărârea definitivă, probabil că luăm în calcul exercitarea unei căi extraordinare de atac pe care Codul de Procedură Penală o prevede exact pentru situaţii în care hotărârea este dată nelegal, de către un complet nelegal constituit, şi anume are în componenţă un judecător incompatibil”, a spus Răzvan Doseanu. Avocatul a susţinut că există o incompatibilitate în cazul judecătoarei a cărei mamă ar fi purtat negocieri cu soacra primarului Cătălin Cherecheş. În cursul zilei de vineri, viceprimarul Doru Dăncuş a declarat presei că, în momentul care a ajuns la birou, primarul Cătălin Cherecheş nu se afla în clădire şi că dimineaţa devreme a făcut un live pe pagina sa de socializare.

IGPF: Poliţistul de frontieră care a verificat maşina cu care Cherecheş a părăsit ţara, cercetat

Poliţistul de frontieră care a verificat autoturismul cu care primarul municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheş, a ieşit din ţară, va fi cercetat în vederea stabilirii existenţei unei abateri disciplinare. „Referitor la posibilitatea substituirii persoanei, precizez că analizăm în continuare modalitatea în care poliţistul de frontieră aflat în serviciu a efectuat controlul documentelor, cu menţiunea că există o asemănare între Cherecheş Cătălin şi ruda căreia i-ar fi folosit actul de identitate, asemănare care însă nu scuză lipsa identificării prin confruntare a documentului de identitate prezentat cu persoana prezentă la controlul de frontieră. (…) A fost dispusă declanşarea cercetării prealabile faţă de agentul de poliţie de frontieră, în vederea stabilirii existenţei unei abateri disciplinare”, a declarat, sâmbătă, inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că s-a luat măsura sesizării din oficiu a unităţii de parchet competente cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea, infracţiuni prevăzute de articolul 262, respectiv 327, din Codul penal. „Precizez că am dispus efectuarea de instructaje şi verificări la nivelul întregii ţări, în toate punctele de trecere a frontierei, pentru a ne asigura că astfel de situaţii să nu se mai repete. Acestea sunt datele preliminare pe care le deţinem şi fac parte din competenţa Poliţiei de Frontieră Române. (…) De asemenea, mă asigur că toţi colegii mei din domeniile de interes operativ sunt în alertă şi depun eforturi pentru a clarifica situaţia. Am dispus, totodată, intensificarea controalelor pe toată frontiera cu Ungaria, atât în punctele de trecere, cât şi la frontiera verde şi colaborăm îndeaproape cu autorităţile interne şi europene pentru a obţine cele mai bune răspunsuri în vederea identificării persoanei şi tragerea acesteia la răspundere”, a explicat Ivaşcu.

Acesta a menţionat că poliţistul de frontieră în cauză are o mare experienţă în serviciu, de circa 20 – 21 de ani, şi nu-şi poate explica cum s-a putut întâmpla evenimentul. „Vă mărturisesc cu cea mai mare sinceritate faptul că însuşi poliţistul de frontieră nu îşi închipuie cum s-a putut întâmpla de fapt (…) (Cherecheş – n. r.) este o persoană notorie, intens mediatizată în ultima perioadă. Spune că l-ar fi recunoscut exact, dar sunt aspecte pe care noi le vom trata cu maximă seriozitate în cercetarea disciplinară pe care o avem şi în funcţie de aceste rezultate vom lua, evident, măsurile necesare”, a adăugat Ivaşcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?