Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Christine Lagarde dezvăluie că fiul ei şi-a pierdut banii investiţi în criptomonede

Nimeni nu este profet în ţara sa, nici măcar preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care a recunoscut vineri că fiul ei şi-a pierdut „aproape toţi” banii pe care i-a investit în active cripto, în pofida a numeroase avertismente, transmite Reuters. Lagarde este de mult timp un critic al criptomondelor, pe care le consideră speculative, fără valoare şi un instrument folosit deseori de infractori pentru activităţi ilicite. „M-a ignorat complet, ceea ce este dreptul lui”, a spus Lagarde la o întâlnire cu un grup de studenţi organizată la Frankfurt. „Şi apoi a pierdut aproape toţi banii pe care i-a investit”, a adăugat preşedintele BCE. „Nu este vorba de sume mari dar a pierdut aproape 60% din ce investise. Aşa că atunci când am avut o nouă discuţie cu el despre acest subiect, a recunoscut, fără tragere de inimă, că am avut dreptate”, a adăugat Lagarde. Preşedinta BCE are doi fii cu vârsta de peste 30 de ani dar nu a precizat despre care dintre ei este vorba.

BCE a cerut o reglementare la nivel mondial pentru activele cripto, în ideea de a-i proteja pe consumatorii care nu sunt conştienţi de riscuri şi totodată pentru a închide o portiţă care poate fi utilizată pentru a direcţiona fonduri către terorişti sau care permite infractorilor să îşi spele banii. Îngrijorările că monedele emise de entităţi private ar putea înlocui banii guvernamentali se numără printre motivele pentru care BCE a lansat propriul său proiect de euro digital, însă mai sunt mulţi ani până când instituţia de la Frankfurt va emite bani digitali. Luna trecută, BCE a lansat „faza pregătitoare” pentru un euro digital dar a precizat că va avea nevoie de aproximativ doi ani până când va fi în măsură să decidă dacă va introduce sau nu o monedă digitală.

Un tribunal din Muntenegru a aprobat extrădarea omului de afaceri cu criptomonede Do Kwon

Un tribunal din Muntenegru a anunţat vineri că a aprobat extrădarea omului de afaceri cu criptomonede Do Kwon, urmând ca ministrul justiţiei să decidă dacă acesta să fie predat Coreii de Sud sau Statelor Unite, cele două ţări care au solicitat acest lucru, relatează Reuters. Acuzaţi în SUA de fraudă în valoare de mai multe miliarde de dolari, Do Kwon şi un asociat al acestuia au fost condamnaţi în iunie la patru luni de închisoare pentru folosirea de paşapoarte false. După arestarea lor, poliţia a afirmat că a descoperit în bagajele celor doi paşapoarte costaricane falsificate, un set separat de paşapoarte belgiene, laptopuri şi alte echipamente. La o audiere în mai, ei au negat acuzaţiile formulate de un procuror muntenegrean. Avocaţii lui Kwon nu au răspuns la o solicitare de comentarii în momentul anunţării acuzaţiilor de către SUA, dar un purtător de cuvânt al companiei înfiinţate de acesta, Terraform Labs, a declarat în iulie că va combate alegaţiile „neîntemeiate şi profund eronate” ale SUA.

Vineri, tribunalul din Podgorica a precizat că Do Kwon a acceptat să fie extrădat în Coreea de Sud, în cadrul unei proceduri accelerate, dar că ministrul justiţiei va avea ultimul cuvânt, întrucât este căutat de mai multe state. Se va lua o decizie după ce Kwon îşi va ispăşi pedeapsa cu închisoare pentru folosirea de documente false, a menţionat curtea. Avocatul din Podgorica al antreprenorului nu a comentat deocamdată.

Do Kwon, cetăţean sud-coreean pe numele său complet Kwon Do-hyung, a fost directorul Terraform Labs, compania cu sediul în Coreea de Sud din spatele monedei stabile descentralizate TerraUSD, care s-a prăbuşit în mai 2022, zdruncinând piaţa criptomonedelor. A fost arestat la sfârşitul lui martie împreună cu fostul director financiar Han Chang-joon, în timp ce încercau să ia avionul din Podgorica spre Dubai.

După arestarea lui Kwon, tribunalul districtual din Manhattan a făcut public un act de inculpare cu multiple acuzaţii de fraudă şi conspiraţie. În mai, o instanţă din Muntenegru a respins punerea în libertate a celor doi în schimbul unei cauţiuni de 800.000 de euro, argumentând că nu poate fi considerată o garanţie suficient de solidă şi că nu există certitudinea că nu vor încerca să fugă, odată eliberaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?