Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Medic de la Spitalul județean, condamnat pentru ucidere din culpă; o pacientă a murit în urma tratamentului administrat

Închisoare cu suspendare pentru o doctoriță din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, sentință pronunțată pe fond de instanță. Dosarul, ajuns pe rolul judecătoriei în urmă cu aproape 3 ani, are legătură cu un tratament considerat incorect și incomplet administrat unei paciente, care a decedat. O altă acuzație adusă medicului a fost de fals în înscrisuri oficiale, anume că, după evenimentul tragic, ar fi efectuat mai multe modificări şi adăugiri ale scrisului în Foaia de Observaţie Clinică Generală (FOCG). Fapta a fost considerată însă prescrisă, aceeași soluție care de altfel fusese pronunțată și în dosarul asistentei medicale care a administrat practic tratamentul, și care a fost judecată într-un dosar distinct.

Din ce se reținea în rechizitoriu, în februarie 2017, medicul nu ar fi respectat toate măsurile de prevedere pentru exercitarea profesiei, în sensul că nu a efectuat o anamneză corectă și completă pentru administrarea unui antibiotic pacientei, care era cunoscută cu alergie. Pacienta ajunsese la spital în aceeași zi, a fost internată, fiindu-i administrat intravenos antibioticul. La scurt timp, pacienta a intrat în insuficiență respiratorie acută, consecutivă șocului anafilactic, și a murit. În cursul anchetei s-a stabilit că asistenta medicală administrase tratamentul conform prescripţiei medicului curant, după care modificase Foaia de Observaţie Clinică Generală „în scopul denaturării adevărului și pentru a crea convingerea că a fost efectuată o testare intradermică a medicamentului”.

Citatul provine de pe rejust.ro, unde a fost încărcată soluția pronunțată în procedura de cameră preliminară. Medicul susținuse însă că la nivelul Spitalului Județean nu existau protocoale sau proceduri pentru testarea alergiilor, spitalul nu are medic alergolog, dar și că o parte dintre martorii audiaţi precizaseră că diluţia efectuată de asistenta medicală a fost greşită. În plus, medicul a mai arătat și că există martori conform cărora chiar pacienta relatase că nu se ştie alergică, o altă critică fiind și aceea că acuzația de fals în înscrisuri oficiale a fost „forțată”, dat fiind că fişa de observaţie nu este un înscris oficial.

Cu toate apărările și criticile, judecata a mers mai departe, iar zilele trecute, instanța a considerat că sunt probe care atestă vinovăția. Și, pe lângă condamnarea medicului, s-a dispus ca asigurătorul de răspundere civilă, în solidar cu partea responsabilă civilmente – Spitalul Județean, să achite 10.000 lei despăgubiri materiale şi alți 10.000 lei – despăgubiri morale, către familia pacientei decedate. O altă măsură dispusă a fost desființarea foii de observație, „în sensul înlăturării cuvintelor «cu testare» intercalate între rândurile 6 şi 7 ale coloanei «TRATAMENT»”.

(…) condamnă pe inculpata (…), la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, (…) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, (…) pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta o muncă neremunerată pe o perioadă de 60 de zile la una dintre entităţile din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv DGASPC Vrancea – Centrul Rezidenţial Copii cu Dizabilităţi sau Primăria Focşani – Căminul de persoane vârstnice, județul Vrancea (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune). (…) dispune încetarea procesului penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale de către inculpata (…), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în sentință, care poate fi atacată cu apel.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Antoni Shkraba – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?