Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Întârzieri la plata salariilor din spitale ca urmare a grevei angajaților CNAS

Angajații spitalelor de stat din Vrancea resimt efectele protestului declanșat în data de 2 noiembrie a.c. de angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Mai exact, miercuri, 15 noiembrie, deși era zi de salariu, cei mai mulți angajați ai spitalelor din județ nu și-au primit salariul.

Vă reamimtim că angajații CNAS au declanșat acest protest în contexul în care din 2018 și până în prezent nu au benficiat de o creștere salarială. „BNS, FSCAS şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituţie, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale, în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent! Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi. Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendamente pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii. În aceste condiţii, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente‟, se menţiona într-un comunicat al BNS, publicat de Agerpres.

Aceeași sursă arată faptul că marți, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care se majorează veniturile personalului CNAS: s-au înregistrat 203 voturi «pentru», unul «împotrivă» şi 55 abţineri. Deputaţii au introdus mai multe amendamente în acest sens la Ordonanţa Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii. Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili «la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului»‟.

Fără salarii pe 15 noiembrie

Potrivit presei naționale, președintele CNAS, Andrei Baciu, a anunțat marți că angajaţii CNAS vor începe chiar din acea zi efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. Cu toate acestea, situația din Vrancea nu a fost „roz‟. Contactați în cursul zilei de ieri, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ Focșani au transmis că nu au primit bani de la CAS Vrancea, însă „fiind responsabili de importanța plății salariilor către personalul medical, managerul împreună cu directorul economic au reușit să identifice soluțiile necesare plății salariilor. Astăzi (n.r. miercuri) până în ora 14:00, va pleca OP-ul către bănci, în așa fel încât mâine (n.r. joi) tot personalul unității sanitare să primească pe card salariul cuvenit‟.

În ceea ce privește fondurile necesare celorlalte cheltuieli ale Spitalului Județean Focșani, „luna aceasta, cu eforturi deosebite am reușit, luna viitoare va fi, probabil, imposibil‟.

Răzvan Stoenoiu, managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, ne-a comunicat faptul că CAS Vrancea a făcut plata către spital în cursul zilei de ieri, la ora 15:00, însă angajații spitalului nu și-au mai primit salariul în data de 15. Cursul banilor de la CAS către spital este unul puțin anevoios, în condițiile în care, conform procedurii, CAS efectuează plata în contul spitalului din Trezorerie, iar din Trezorerie, banii sunt transferați în conturile colectoare, iar mai apoi pleacă în conturile angajaților, tot acest proces implicând un decalaj de una sau mai multe zile.

Am luat legătura și cu Nicoleta Ivanciu, managerul interimar al Spitalului Municipal Adjud, care ne-a spus că angajații spitalului nu și-au primit salariul ieri, 15 noiembrie. „Luna trecută s-au dat salariile pe data de 15. Așteptăm să ne fie decontate serviciile, în așa fel încât angajații să-și primească salariile, iar noi să facem plățile către furnizori. Facturile către furnizori le achităm în termen de 60 de zile și, deocamdată, nu avem termene depășite‟, a mai spus Nicoleta Ivanciu. Singurii angajați „fericiți‟ par a fi cei de la Spitalul Orășenesc Panciu acolo unde, conform managerului Iulian Podaru, salariile au intrat în conturile angajaților în data de 15 noiembrie.

Nemulțumirile din sistemul sanitar nu sunt însă rezolvate. Angajații DSP Vrancea au declanșat miercuri dimineață o grevă spontană, desfășurată sub sloganul „Mereu sacrificați, niciodată respectați”. Ei spun că nu li s-au majorat salariile din 2018 și amenință cu oprirea activității și a raportărilor, blocarea plăților către furnizori.

Farmacişti din toată ţara au participat miercuri la o acţiune de protest organizată de Grupul de iniţiativă a farmaciştilor din România şi Sindicatul Naţional al Farmaciştilor din România în Piaţa Victoriei din București, pentru a atrage atenţia asupra sistemului farmaceutic, „care a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani şi desconsiderat treptat de comunităţi” din cauza inacţiunii din partea celor cu putere de decizie, scrie AGERPRES.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?