Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Cancerul cervical ”va fi eliminat în Anglia până în 2040”

Cancerul cervical va fi eliminat în Anglia până în 2040, şi-a luat angajamentul directoarea Sistemului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, Amanda Pritchard, potrivit DPA şi PA Media. Pritchard va spune la conferinţa NHS Providers, care se desfăşoară în Liverpool, că, în urma campaniei de vaccinare în şcoli combinată cu screeningul cervical, boala este pe cale de a fi eradicată.

Ea va spune că Anglia este una dintre primele ţări din lume care îşi ia un astfel de angajament în următoarele două decenii. Australia a spus că vrea să fie prima ţară din lume care să elimine această afecţiune până în 2035, deşi alte ţări, precum Suedia, ar putea îndeplini mai repede acest obiectiv.

În Anglia, NHS îşi va accelera eforturile pentru a vaccina mai multe persoane – inclusiv în campanii desfăşurate în biblioteci şi centre sportive -, dar şi pentru a creşte numărul femeilor care efectuează screeninguri. Virusul papiloma uman (HPV) se referă la o grupă de virusuri care pot fi transmise prin contact sexual şi nu prezintă simptome. Circa 13 tulpini de HPV sunt considerate cu risc ridicat şi cauzează 99,7% din cancerele cervicale. În Anglia, vaccinul anti-HPV este administrat băieţilor şi fetelor cu vârste de 12-13 ani, precum şi persoanelor care prezintă un risc ridicat în ceea ce priveşte HPV. Începând din luna septembrie, copiii din clasa a 8-a au primit o singură doză din acest vaccin şi nu două doze aşa cum s-a procedat anterior. Potrivit celor mai recente statistici, în perioada 2021-2022, circa 86,5% dintre fete au primit o doză până în clasa a X-a. Pentru băieţi, procentul este de 81,5%.

Potrivit noilor planuri, Pritchard va spune că personalul medical urmează să primească sprijin pentru a identifica persoanele care au cea mai mare nevoie de acest vaccin, prin campanii de informare şi de vaccinare în locuri unde oamenii studiază sau socializează, cum ar fi biblioteci, centre comunitare, facilităţi sportive şi pentru petrecerea timpului liber. NHS va depune totodată eforturi pentru a spori numărul femeilor care efectuează screeninguri cervicale şi se va asigura că cele care nu se prezintă la programări vor primi mesaje de reamintire. În prezent, o treime din femei nu participă la astfel de screeninguri.

NHS îşi propune totodată să extindă campania-pilot pentru auto-testate, în cadrul căreia femeile pot realiza screeninguri cervicale la domiciliu. Eliminarea cancerului cervical va însemna că mai puţin de patru femei din 100.000 va dezvolta această afecţiune. Circa 2.700 de femei sunt diagnosticate cu cancer cervical în Anglia în fiecare an, iar 850 îşi pierd viaţa. ”Sprijinim ţinta NHS Anglia şi ne luăm angajamentul de a salva şi mai multe vieţi de la cancerul cervical”, s spus Julie Sharp, directoarea departamentului de informare a pacienţilor din cadrul Cancer Research UK. ”Împreună cu screeningul, vaccinarea anti-HPV ar putea reduce cancerul cervical până în punctul când aproape nimeni nu-l va mai dezvolta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?