VIDEO: MAE: Cei 41 de români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în ţară

0
34

Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în ţară, fiind transportaţi la bordul unei aeronave militare, a anunţat duminică MAE. ”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că sâmbătă, 11 noiembrie, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora evacuaţi din Fâşia Gaza au fost transportaţi în România la bordul unei aeronave militare. Zborul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, cu un avion C-130 Hercules aparţinând Forţelor Aeriene Române”, precizează MAE.

Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie, fiind preluaţi ulterior de către reprezentanţii Ambasadei României în Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoţit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcaţi spre România.

Un alt grup de cetăţeni români şi membri de familie, în total 93 de persoane, au ajuns în siguranţă la Bucureşti la începutul săptămânii trecute, după ce au fost evacuaţi din Fâşia Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah.

MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate. ”Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, arată sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost redeschis duminică, iar în cursul zilei vor continua procedurile de evacuare din Fâşia Gaza a 101 cetăţeni români şi membri ai familiilor lor, care primiseră vineri, 10 noiembrie, permisiunea de tranzitare de la autorităţile israeliene şi egiptene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here