Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Focșănence păcălite să lase bijuteriile unei tinere, care le promitea „magie”; aceasta pretindea că dă de pomană pentru rege

O focșăneancă în vârstă de 23 de ani a fost condamnată la închisoare cu executare pentru o „schemă” pe care a folosit-o cu două femei, cărora le-a promis o „magie” asupra bijuteriilor pe care acestea le purtau asupra lor. Faptele imputate inculpatei au fost comise la interval de câteva luni – în noiembrie 2020 și aprilie 2021, aceasta folosind în ambele ocazii același truc. În rechizitoriu se arată că inculpata a oprit femei pe stradă, sub pretextul că dorește să dea de pomană câte ceva, iar în drum spre biserică le-a convins să îi dea bijuteriile pentru câteva momente, timp suficient pentru a le înlocui cu bunuri fără valoare. În timpul anchetei s-a stabilit că prima parte vătămată era convinsă că inculpata vrea să dea de pomană pentru rege, astfel că a însoțit-o pe aceasta până la biserică.

După cum avea să declare partea vătămată însă, în fața bisericii femeia necunoscută a determinat-o să îi dea patru perechi de cercei de aur, lănțișorul și inelul, ambele din argint, pe care inculpata le-a împachetat întru-un șervețel iar ulterior într-o batistă și le-a legat cu scotch, „pachețelul” înapoindu-i-l cu sfatul de a-l despacheta după o lună. Partea vătămată a luat acea batistă împachetată care cântărea greu, a introdus-o în buzunar și a plecat, însă la câteva străzi distanță a desfăcut batista și a constatat că a fost înșelată, deoarece în interior se aflau doar șervețele și o monedă de 50 de bani. În total, paguba astfel creată a fost de 3.500 lei, similară cu suma cu care s-a constituit parte civilă și a doua femeie înșelată de inculpată.

Aceasta fusese oprită pe stradă de o necunoscută tot cu același pretext, că ar dori să dea ceva de pomană pentru rege, iar în timpul discuției a atins-o astfel cu mâinile în zona urechilor și a mâinilor, ocazie cu care i-a luat o pereche de cercei și două inele, toate din aur. Bijuteriile au fost introduse într-o batistă pe care inculpata a împachetat-o și i-a solicitat persoanei vătămate să nu o desfacă pentru o vreme, însă de această dată femeia păgubită a realizat imediat că a fost înșelată, astfel că și-a cerut bunurile înapoi. În momentul în care femeia a fost identificată, a recunoscut acuzațiile și a promis că le va achita celor două persoane vătămate paguba. Câteva luni mai târziu, inculpata a achitat într-adevăr 4.000 de lei, sumă împărțită în mod egal între cele două păgubite.

După acest moment, când a fost trimisă în judecată, inculpata a dispărut, rudele acesteia arătând că ar fi plecat din țară. Și, cum femeia figurează cu mai multe rețineri preventive și dosare pe rol, tot pentru înşelăciune – în Bacău și Bucureşti, sentința a fost una dură: „9 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, (faptă comisă la data de 04.11.2020 în dauna persoanei vătămate …); 9 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, (faptă comisă la data de 04.04.2021 în dauna persoanei vătămate …). (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa de 9 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (respectiv 3 luni închisoare), urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare.

(…) admite acţiunea civilă formulată de partea civilă (…) și va obliga inculpata (…) la plata sumei de 1.500 lei către partea civilă (…), cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale; admite acţiunea civilă formulată de partea civilă (…) și va obliga inculpata (…) la plata sumei de 2.500 lei către partea civilă (…), cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale. (…) obligă inculpata la plata sumei de 1.200 lei (din care 1.000 lei din cursul urmăririi penale), cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Stefan Keller – https://pixabay.com/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?