Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea, dat în administrarea Muzeului Vrancei

Consiliul Județean va da în administrarea Muzeului Vrancei imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea. Imobilul respectiv a fost complet reabilitat de Consiliul Județean Vrancea în cadrul proiectului ,,Consolidare, restaurare și punere în valoare Muzeul Vrancei, Clădirea Tribunalului Județean”. În acest sens, plenul Consiliului Județean va dezbate proiectul de hotărâre privind „Darea în administrare Muzeului Vrancei a imobilului monument istoric „Tribunalul Vrancea”. Imobilul este format din demisol, parter și etaj, iar la parter beneficiază de o sală impunătoare, cunoscută ca „sala pașilor pierduți” în perioada în care funcționa aici Tribunalul Vrancea.

La demisol au fost efectuate lucrări de anvergură, pereții fiind placați în cărămidă și amenajat spațiul în așa fel încât să se preteze a fi un veritabil muzeu al viei și vinului. În cadrul acestui imobil va funcționa astfel Muzeul Vinului, muzeu care va fi reprezentativ pentru județul Vrancea, deoarece peste 100 de mii de vrânceni sunt viticultori. De asemenea, în Vrancea se regăsesc trei mari podgorii: Panciu, Odobești și Cotești. „Prin deschiderea acestui muzeu al viei și vinului vom arăta că Vrancea are viitor prin istoria pe care o avem și prin oamenii care pot duce mai departe tradițiile, meșteșugurile și obiceiurile vrâncene.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat de la începutul proiectului și până în prezent și nu în ultimul rând le mulțumesc tuturor celor care au făcut ca astăzi noi să fim aici”, a precizat președintele Cătălin Toma. Proiectul de reabilitare a acestui imobil a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1: „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Lucrările au fost executate de Asocierea PIF&LMS Company SRL, SC NS Consart’ 96 SRL, SC Dedal Bahamat SRL, SC SPA Inovations SRL. Valoarea investiției este de 30 de milioane de lei.

Clădirea fostului Tribunal Vrancea este construită în anul 1912 în stilul românesc creat de Școala de Arhitectură a arhitectului Ion Mincu, personalitate focșăneană care vinde terenul, aflat în proprietatea prefectului județului Putna în 1908, special pentru a se construi Palatul de Justiție. Împreună cu celelalte monumente din zonă – Banca Națională și Palatul Administrativ, construite în același stil – mențin aspectul de oraș românesc al Focșaniului de la finele secolului al XIX-lea începutul sec XX. Clădirea, amplasată în zona centrală a orașului Focșani, a fost realizată după planurile arhitecților Al. Clavel și C. Băicoianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?