Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

GALERIE FOTO: Consiliul Județean finanțează proiectul V.O.L.U.N.T.A.R., implementat de Crucea Roșie Vrancea

Consiliul Județean Vrancea susține și finanțează proiectul V.O.L.U.N.T.A.R., implementat de filiala de Cruce Roșie Vrancea, în baza Legii 350/2005 privind finanțarea activităţilor nonprofit de interes județean. „Proiectul are ca scop formarea unei reţele de voluntari în judeţul Vrancea, prin cele 7 centre rapide de intervenţie zonale. Dezvoltarea acestei rețele va permite voluntarilor din comunităţi să intervină rapid în situaţii de criză/ urgenţă şi își propune să crească implicarea cetăţenilor, prin dezvoltarea spiritului civic”, se arată într-o informare a Consiliului Județean.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” Vrancea, Asociația Comunelor din România – filiala Vrancea și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. În cadrul proiectului vor fi înființate 7 Centre Rapide de Intervenție Zonale (CRIZ) la Adjud, Soveja, Nereju, Jariștea, Măicănești, Dumbrăveni și Vârteșcoiu și va fi constituită o rețea de 220 de voluntari, tineri cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, selectați la nivelul localităților. Proiectul pilot are ca scop dezvoltarea unei rețele funcţionale de voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Vrancea pe tot teritoriul judeţului, instruiți pentru gestionarea situațiilor de risc de la nivel local.

Felicitări pentru acest proiect! Ideea de a dezvolta o rețea funcțională de voluntari este una salutară, având rolul de a-i instrui pe voluntari în tipuri de intervenție multirisc”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Proiectul propune practic plasarea în comunități a unei rețele de salvatori formați, care vor fi capabili să acorde prim ajutor și să intervină în prevenirea agravării unor situații critice. Aceste echipe de voluntari, fiind mult mai aproape de comunități, pot interveni prompt, în funcție de situație, în sprijinul persoanelor aflate în situații de risc.

Prin formarea şi specializarea voluntarilor, prin formularea unor instrumente comune de intervenţie în situaţii de urgenţă, dezastre naturale sau alte nevoi umanitare la nivelul comunităţilor, prin dotarea CRIZ cu materiale şi echipamente necesare pentru situaţii de urgenţă, proiectul vizează extinderea ariei de competenţă a reţelei de voluntari şi multiplicarea activităţilor cu impact pozitiv în comunitate, precum şi creşterea implicării cetăţenilor în comunitate, dezvoltarea spiritului civic.

Scop: Dezvoltarea centrelor CRIZ prin creşterea capacităţii reţelei de voluntari de a interveni la nivelul comunităţilor locale în situaţii de urgenţă, pe întreg teritoriul judeţului Vrancea.

Obiective: Organizarea şi consolidarea celor 7 Centre Rapide de Intervenţie Zonale prin doatrea tehnico – materială şi creşterea vizibilităţii lor; Formarea şi instruirea reţelei/ detaşamentelor de voluntari privind intervenţia în situaţii de criză/ urgenţă; Elaborarea unor instrumente comune de intervenţie în situaţii de urgenţă/ criză – ghid şi proceduri de intervenţie.

Beneficiari:

Beneficiari direcți: 105 voluntari care să provină din rândul comunităților arondate CRIZ, fără deosebire în ceea ce priveşte rasa, religia, sexul, apartenenţa militară, socială sau politică.

Beneficiari indirecți: Populația din 68 de comune, 2 municipii și 3 orașe din județul Vrancea; Consiliul Județean Vrancea, ISU, Prefectura Vrancea, UAT-urile implicate, comunităţile.

Rezultate: O rețea formată din 105 voluntari, capabilă să intervină în situaţii de urgenţă, alături de partenerii cu responsabilități directe; 7 Centre Rapide de Intervenţie Zonale dotate; un ghid privind intervenţia în situaţii de urgenţă – proceduri; 5 parteneriate încheiate. Proiectul continuă activitatea începută în 2022 şi îşi propune consolidarea mecanismelor de intervenţie la nivel local, prin eficientizarea CRIZ”, se arată într-un comunicat de presă al Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?