Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

ISU Vrancea face apel la cetățeni să NU mai dea foc vegetației uscate

În ultimele zile ne-am confruntat cu o creștere a numărului incendiilor de vegetație uscată. Acestea au afectat diferite suprafețe de teren pe teritoriile localităților Bolotești (cca. 5 ha), Păulești (aprox. 2 ha), Doaga (cca. 2), Popești (aprox. 2 ha), Huruiesti, județul Bacău (cca. 0.5 ha) și Dumitrești. Misiunile de localizare și lichidare a incendiilor s-au desfășurat în cooperare cu serviciile voluntare pentru situații de urgență din localitățile menționate, sau, în unele situații, independent de reprezentanții SVSU. În majoritatea situațiilor, aceste evenimente nu au produs pagube, însă consumul de resurse umane și materiale este considerabil, iar pericolul ca flăcările să se extindă la bunurile cetățenilor este ridicat.

Astfel, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Vrancea reamintește cetățenilor că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă. Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente care pot avea consecinţe grave, este necesară respectarea următoarele prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul MAI nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (S.V.S.U.) sau persoana desemnată în acest sens.
Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetăţenii sunt obligaţi:
– să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
– să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;
– să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
– să anunţe imediat S.V.S.U. al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.
Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.
Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă acționați la timp și știți cum să interveniți corect. De aceea, este bine să vă informați dinainte asupra pericolelor cu care vă puteți confrunta și să vă însușiți măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.

Comunicat de presă, ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?