Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

VIDEO și FOTO: Focșani. „In Memoriam Adrian Păunescu”, eveniment organizat de școala care poartă numele poetului

Cea de a VII-a ediție In memoriam Adrian Păunescu – ,,Vinovat de iubire” a avut loc joi, 26 octombrie, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani. Evenimentul, devenit deja tradiție, s-a desfășurat sub semnul cifrelor 80 – 50, ,,80 Adrian Păunescu, 50 Cenaclul Flacăra” și i-a avut în prim-plan pe Andrei Păunescu, Adriana Păunescu, Maria Magirescu, Vanghele Gogu. De asemenea, un recital formidabil a fost susținut și în acest an de minunatul cor al Școlii Gimnaziale „Adrian Păunescu”, coordonat de profesorul Ionuț Drilia, urmat de un frumos moment susținut de echipa de dans a școlii, coordonată de profesoara Carmen Smeu, dar și de câteva momente pline de emoție, în care elevi ai unității de învățământ focșănene au recitat versuri din creația poetului Adrian Păunescu.

Încă de la intrare, pe holurile Ateneului se simțea atmosfera de sărbătoare ce îmbracă de fiecare dată astfel de evenimente: politețea cuvintelor de întâmpinare, zâmbetele de pe chipurile tuturor, superbele buchete de flori, frumusețea copiilor care luminau fiecare colțișor al locului, cu energia și „zumzetul” lor.

Publicul a fost punctual, așa că sala s-a umplut imediat după ora 17.00, când fusese anunțată începerea spectacolului. Evenimentul a fost prezentat de Marilena Șerbănuț, managerul Ateneului Popular „Maior Gh. Pastia” și a început în acordurile Imnului Național, ce a deschis seria pieselor interpretate de corul Școlii Gimnaziale „Adrian Păunescu”. Dar recitalul nu putea începe cu adevărat fără un moment emoționant, în care numele profesorului Ionuț Sebastian Burlan, plecat dintre noi la doar 40 de ani, a fost evocat pe scena Ateneului. Fost director al Școlii Gimnaziale „Adrian Păunescu”, profesorul Ionuț Sebastian Burlan a fost inițiatorul acestor serii de adevărate sărbători ale muzicii și poeziei, desfășurate anual la Focșani.

A fost citit pe scenă și un mesaj transmis de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, care nu a putut fi prezent la eveniment.

Cât despre recitalul corului Școlii Gimnaziale „Adrian Paunescu”, putem spune că joi seară, copiii aflați pe scenă au umplut sala cu frumusețea vocilor lor și au adus încântare și emoție în inimile publicului, sentimente de care avem întodeauna atâta nevoie. Intens aplaudată a fost Maria Drilia, care a interpretat piesa „Enigmatici și cuminți”, dar punctul culminant al recitalului celor de la școala focșăneană cred că a fost momentul când au cântat pe scenă, cu naturalețea și entuziasmul specific vârstei lor, piesa „Punctul pe i”, compusă de Andrei Păunescu.

Momentul de dans care a urmat poate fi descris în doar două cuvinte: bucurie pură! Am văzut pe scenă un grup de gingașe Ilene Cosânzene cu cosițe împletite, care au dansat minunat pe muzica piesei „Castelul”, compusă de Alexandru Zărnescu, versuri Adrian Păunescu.

Vanghele Gogu, artist al generației Cenaclului Flacăra, a încântat din nou focșănenii. Acompaniat de armonica sa „fermecată”, artistul a cântat emoţionantele piese „Ninsoarea de adio” și „Scrisoarea”, apoi a interpretat și câteva piese din folclorul armânesc, iar la primele acorduri ale melodiei „Cât ti voi”, publicul a izbucnit în aplauze, fredonând minute în șir, împreună cu cei de pe scenă.

Ultima parte a spectacolului a fost a celor trei, mereu frumoși și tineri: Andrei, Adriana și Maria. Andrei Păunescu și Maria Magirescu au adus cu ei pe scenă piese foarte noi, alături de bine-cunoscutele „Amor cubist” sau „Haide Mamă, Haide Tată”.
Adriana, acompaniată de tatăl ei a interpretat „Fetița mică încruntată”, piesă compusă integral, versuri și muzică, de micuța artistă. De fapt, Adriana a însuflețit tot timpul, prin dans, atmosfera de pe scenă și din sală. Publicul, amator sau nu de muzică folk, a fost imediat cucerit de piesele ușor de fredonat, pe care ai impresia că le știi de când lumea.

Un moment-surpriză a dăruit publicului Andrei Păunescu, în clipa când a susținut o probă de virtuozitate, interpretând la chitară o serie de riff-uri clasice de rock, ce ne-au purtat pe rând, de la piesa „Satisfaction” a celor de la Rolling Stones, până la „Pretty Woman” a lui Roy Orbison, splendida „Smoke on the Water” a celor de la Deep Purple și nu mai puțin celebra „Owner of a Lonely Heart” a legendarei trupe Yes, cu trecere de onoare pe la o „Ciuleandră” de-a noastră, românească.

Momentul a fost excelent primit nu doar de generația anilor ’80, ci și de adolescenții prezenți în sală, și a fost răsplătit cu minute în șir de aplauze. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că muzica și poezia acelor ani sunt prezente în inimile celor care au trăit atunci, dar și ale multor tineri de azi.

„Dăruiți-le copiilor în locul unui smartphone doar atât: o carte de versuri și o chitară! Nici nu vă imaginați câte poate crea un copil, pornind doar de la o carte cu versuri și o chitară”, i-a sfătuit Andrei Păunescu pe părinții prezenți în sală.

Finalul spectacolului a adus pe scenă tricolorul românesc: alături de artiștii Cenaclului Flacăra s-au alăturat pe scenă toți elevii Școlii Gimnaziale „Adrian Păunescu” prezenți la eveniment, purtând steaguri tricolore. Au urcat pe scenă și profesorii coordonatori, cât și o parte dintre organizatorii spectacolului, care și de această dată au reușit să transforme o seară de octombrie într-un moment memorabil. Este părerea unanimă a celor prezenți, mulți dintre ei îndrăgostiți de poezia marelui Adrian Păunescu și atașați ireversibil de fenomenul numit „Cenaclul Flacăra”.

Foto: Facebook Școala Gimnazială „Adrian Păunescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?