Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

De vorbă cu președintele Tribunalului Vrancea despre noul Palat de Justiție, scăderea numărului de judecători, „avalanșa” de dosare

Plusuri și minusuri la instanțele din județ, respectiv Tribunalul Vrancea și judecătoriile din circumscripție – Adjud, Focșani și Panciu. În unele situații, acolo unde nu sunt probleme cu sediile, sunt probleme cu schemele de personal și invers, însă cert e că justițiabilii continuă să vină în instanțe cu diverse probleme, astfel că numărul dosarelor crește de la an la an. Într-o discuție cu președintele Tribunalului Vrancea, judecătorul Dinu Jelea, acesta a punctat că încă nu se știe un moment „T0” la care va începe construcția viitorului Palat de Justiție din județ, care va fi amplasat pe un teren de pe strada Lupeni din Focșani. Există speranță și așteptare că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, însă momentan proiectul s-a oprit de ceva timp la faza studiului de fezabilitate și proiectării.

Demersurile care au ținut de Tribunalul Vrancea și de conducere au fost făcute, imobilul în sine – pe care urmează să se construiască sediul – este predat către Compania Națională de Investiții de circa 3 sau 4 ani și așteptăm să se deruleze procedurile”, a spus președintele Dinu Jelea.

În ceea ce privește schema de personal, președintele Tribunalului a arătat că „situația este cumva paradoxală în județul Vrancea, în sensul că la nivelul tribunalului avem o schemă de 27 de judecători și, începând cu 1 noiembrie, vor fi ocupate 26 de posturi. Deci rămânem cu un singur post vacant și încă unul se va vacanta în ianuarie, odată cu detașarea unei colege la o instituție din București”. Cum s-ar zice, pe partea de personal – inclusiv posturile de grefieri, care sunt ocupate toate – lucrurile stau bine față de alte instanțe.

Însă nu același lucru se poate spune și despre restul instanțelor din județ, „chiar dimpotrivă”. „La Judecătoria Focșani, din 29 de oameni în schemă au 20 de posturi ocupate, dar vor mai pleca trei judecători începând cu luna noiembrie. Asta înseamnă că vor rămâne cu 17 oameni, dintr-o schemă de 29, ceea ce este foarte puțin. La Adjud au patru oameni din 5, ceea ce este bine, iar la Panciu sunt 2+1, dintr-o schemă de 5. Plus 1, pentru că un coleg este detașat la o altă instanță. Dar problema mai vine și din numărul de dosare.

Și, uitându-mă pe cifrele statistice, dacă la Tribunalul Vrancea este cumva o stagnare, aceasta nu este sută la sută relevant pentru ceea ce înseamnă munca noastră. Pentru că pot fi mai puține dosare, dar pot fi mai complexe sau mai dificile. Însă, vorbind doar în termeni cantitativi, dacă la noi se menține cam același trend, la Judecătoria Focșani numărul dosarelor s-a înmulțit semnificativ de-a lungul ultimilor ani. Asta și pe fondul scăderii numărului de judecători”, a exemplificat președintele Tribunalului Vrancea. Așa se face că fiecare magistrat de la Judecătoria Focșani are pe rolul său peste 1.000 de dosare. Unde acest „peste” înseamnă că, într-un an, cifra ajunge chiar și la 2.000 de dosare.

Și, așa cum a subliniat judecătorul Dinu Jelea, „oricât de simple ar fi dosarele, tot vorbim despre obligația de a le citi, de a pregăti ședințe, de a intra în ședințe, dat soluții și apoi motivate soluțiile”. Într-adevăr, după cum a explicat președintele Tribunalului Vrancea, dosarele sunt tot mai multe. Potrivit purtătoarei de cuvând a instanței, Carmen Danțiș, „în acest an, până pe 20 octombrie 2023, pe rolul Tribunalului Vrancea au fost înregistrate aproximativ 4.400 de doasare, în care figurează ca părți circa 14.700 de persoane fizice și juridice. Comparativ cu anul precedent, acest număr de dosare nou-înregistrate este doar sensibil mai mic, ceea ce ne conduce la concluzia că, la finalul anului curent, volumul dosarelor nou-înregistrate îl va depăși pe cel din anul anterior”.

Situație care este aceeași și la Judecătoria Focșani, unde, pe cifre, dosarele par că vin fără să se mai oprească. „În ceea ce privește Judecătoria Focșani, situația este asemănătoare, în sensul trendului ascendent al volumului de activitate înregistrat anul acesta – comparativ cu anii precedenți. Astfel, până la data de 20 octombrie 2023, la Judecătoria Focșani au fost înregistrate aproximativ 18.200 de dosare, în care sunt părți circa 47.700 de persoane fizice și juridice. Ca pondere, la Tribunalul Vrancea, cele mai multe dintre dosarele nou-înregistrate în materie civilă au avut ca obiect contestația la executare, plasament și calcul drepturi salariale. În materia contenciosului administrativ (…) – anulare proces verbal de contravenție, anulare act administrativ și înlocuire amendă cu muncă în folosul comunității.

Pe rolul Secției penale, cele mai multe dosare nou-înregistrate au ca obiect verificare măsură preventivă, liberare condiționată și contestație la executare. La Judecătoria Focșani, cele mai multe dinte dosarele nou-înregistrate în acest an în materie civilă au ca obiect înlocuire amendă cu muncă în folosul comunității, încuviințare executare silită și cereri cu valoare redusă. În materie penală, cele mai multe dintre dosarele nou-înregistrate au avut ca obiect confirmare renunțare la urmărire penală, liberare condiționată și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, a detaliat purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?