Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

APIA primește cererile pentru sprijinul de urgență din sectorul cerealelor

Fermierii mai au câteva zile la dispoziție pentru a depune cererile de acordare a sprijinului de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La centrele APIA sunt puse la dispoziția fermierilor cereri pretipărite cu date aferente celor 4 culturi (floarea-soarelui, porumb, rapiță, orz), determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023.Termenul limită pentru depunerea cererilor este joi, 26 octombrie 2023.

Solicitările pentru acest sprijin de urgență pot fi depuse de către fermierii care au depus cereri de plată la APIA în anii 2022 și 2023. „Schema se acordă pentru suprafețele aferente cererii de plată unică pe suprafață depuse în anul 2022 pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb/ orz/ floarea-soarelui/ rapiță. Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepţional sub formă de grant, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/ ha de motorină şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ ha de motorină.

Cuantumul este de 2 lei/ litru de motorină pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb/ orz/ floarea-soarelui/ rapiță”, se arată în comunicatul APIA. Tot aici se mai precizează că, după depunerea cererii de solicitare a sprijinului de urgență, fermierii nu mai pot efectua transferul de exploatație aferent cererii de plată pentru intervențiile solicitate în anul 2023. Plata ajutorului de stat va fi realizată până la 31 decembrie 2023. Mai multe informații privind beneficiarii, condițiile de eligibilitate, documentele ce însoțesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum și Ghidul solicitantului se regăsesc publicate pe site-ul APIA: www.apia.org.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?