Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Fiu violent față de mama sa, achitat de instanță și obligat să urmeze un tratament pentru dezintoxicare

Un vrâncean din Poiana Cristei, judecat în urma numeroaselor ieșiri violente avute față de mama sa, a fost achitat de instanță, care a considerat că „există o cauză justificativă sau de neimputabilitate”. Cauza, consumul cronic de alcool, pe fondul căruia bărbatul reacționa violent și în urma căruia îi fusese interzis de câteva ori să se apropie de mama sa. De altfel, din acest motiv a și fost trimis în judecată, anume că nu respectase o hotărâre privind ordinul de protecție emis. După prima sentință, procurorii au făcut apel, dat fiind că inculpatul fusese achitat pentru „nerespectarea măsurilor stabilite prin ordinul de protecție, (faptă din data de 08.03.2021) și nerespectarea măsurilor stabilite prin ordinul de protecție, (faptă din data de 09.06.2021)”, dispunându-se în schimb internarea medicală într-o unitate sanitară de specialitate a inculpatului (…) până la însănătoşire ori până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”.

Bărbatul este recidivist și, din ce se reținea în rechizitoriu, în martie 2021 intrase în curtea locuinței mamei sale, adresându-i cuvinte și expresii jignitoare, încălcând măsurile dispuse printr-un ordin de protecție emis cu o lună înainte. Ulterior, în iunie, fiind sub influența alcoolului, a pătruns din nou în curtea locuinței mamei sale, adresându-i cuvinte și expresii jignitoare. Însă chiar din primul moment se specifica faptul că vrânceanul era cunoscut cu afecţiuni psihice, fiind internat la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, astfel că în instanţă s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice. Și, potrivit experților, bărbatul prezenta episoade de tip tulburare delirantă pe fond de consum etanolic, iar la momentul și în raport cu faptele comise s-a apreciat că discernământul îi era absent.

Totodată, din expertiză reieșea că acesta prezenta tulburare delirantă (pe fond toxic-etanolic) remisă, sindrom de dependență etanolică (în abstinență declarativă de circa 3 luni), tulburare organică de personalitate, cu păstrarea capacității de exercițiu. Iar experții au mai apreciat că bărbatul prezintă periculozitate socială moderat-crescută, recomandarea fiind ca, pentru reducerea riscului de a repeta comiterea unui act infracțional, să fie limitată expunerea acestuia la factori externi psihostresanți (critici, frustrări), oprirea consumului de alcool etilic, dar și suport psihologic și socio-familial, plus obligarea la tratament medical.

Ceea ce a și dispus instanța, atunci când a încetat procesul penal, cu mențiunea că „în cauză se impune luarea măsurii de siguranţă a internării medicale (…). Inculpatul a comis mai multe acte de violenţă asupra mamei sale pe fondul consumului de alcool. Pentru ca inculpatul să nu mai reprezinte un pericol pentru societate este necesar, pe de o parte să evite factori externi psihostresanți (critici, frustrări) şi oprirea consumului de alcool etilic. Aceste lucruri nu pot fi realizate în stare de libertate, inculpatul putând fi tentat să reia consumul de alcool, astfel că internarea medicală la o unitate sanitară de specialitate ar fi cel mai bun mod de a-l ţine sub observaţie şi de a i se administra tratamentul necesar vindecării”.

Între timp, în ianuarie anul acesta, bărbatul a făcut din nou scandal, astfel că a fost nevoie de emiterea unui nou ordin de protecție care să o apere pe mamă de fiu. Aceasta în condițiile în care inculpatul locuiește în aceeași curte cu mama sa, dar în corpuri de proprietate diferite. Referitor la ultimul incident, bărbatul a precizat că doar și-a sărbătorit ziua de naștere, a consumat băuturi alcoolice, a ascultat muzică și că într-adevăr a folosit injurii și amenințări, însă împotriva unchiului său, pe care mama sa îl îngrijește.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: RazorMax – https://pixabay.com/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?