Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Buzău: Concept japonez de educaţie prin curăţenie, adoptat de prima şcoală circulară din România

Şcoala generală nr.11, prima şcoală circulară din România, a adoptat conceptul japonez „Educaţie prin curăţenie”, în cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Buzău, Kaizen România şi Clean-up Japan, organizând o sesiune de curăţenie în şcoală la care au participat 100 de elevi. Demarate în anul 2011, acţiunile din cadrul conceptului „Strălucire Kaizen pentru oraşele României” s-au concretizat în evenimente de aplicare a unor metode pentru îmbunătăţirea relaţiilor sociale, prin curăţenie, la nivelul oraşelor. Ţinta acestor acţiuni constă în organizarea şi dezvoltarea unui spaţiu public mai frumos, mai curat, mai sigur, precum şi în creşterea spiritului de voluntariat şi a dezvoltării educaţiei, prin practică, respectiv a cooperării şi lucrului în echipă, după principiul „Learning by doing”. Astfel, elevi, profesori şi reprezentanţi ai comunităţii locale fac echipă cu scopul de a ordona şi înfrumuseţa spaţiul şcolii. Cu ajutorul Primăriei Buzău, Şcoala nr.11 a organizat miercuri pentru prima oară o acţiune de curăţenie, urmărind principiul japonez „Educaţie prin curăţenie”. „Şcoala nr.11 este astăzi centrul unei noi acţiuni, aşa cum se ştie este prima şcoală circulară din România iar astăzi încercăm un nou concept japonez, educaţie prin curăţenie. Acest concept se răspândeşte încet, încet în toată lumea, a pătruns şi la noi în ţară”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Principiul educaţiei prin curăţenie poate fi extins de la nivelul unei instituţii de învăţământ, la nivelul unei companii, bazându-se în principal pe dorinţa voluntarilor de a învăţa, a respecta anumite reguli şi de ale pune ulterior în practică. „Făcând curăţenie prin această metodă, spre exemplu adunând frunzele într-un anumit mod îţi dai seama că este eficient şi asta te face să îţi dai seama ce înseamnă eficienţă. Atunci ai putea aplica eficienţa pe care o înveţi făcând curăţenie şi într-o companie unde îşi faci treaba. Începi să fi mai atent la lucrurile care nu erai de obicei atent. În Japonia în toate şcolile se fac astfel de activităţi o dată pe lună dar în cadrul companiei mele fac în fiecare zi. Când le spun prima dată oamenilor să facă curat sunt fel de fel de reacţii, există reacţii pozitive şi rareori cazuri în care se opun acestui îndemn”, a precizat preşedintele Clean Up Japan Association, Tetsuo Toshi.

Şcoala nr. 11 numără aproximativ 1900 de elevi şi este prima instituţie de învăţământ din ţară care produce energie electrică sau se foloseşte printre altele de apa de ploaie pentru realizarea anumitor sarcini. „Şcoală circulară nu înseamnă doar că producem energie pentru noi şi dăm în reţeaua naţională, că avem o seră didactică în care elevii îşi desfăşoară lecţii, înseamnă că şcoala noastră este prietenoasă cu mediul de aceea strategia Kaizen este foarte bine venită şi completează conceptul de şcoală circulară. De ce? Copiii trebuie să înveţe să repecte mediul pentru că mediul este cel în care trăim. Activitatea nu va fi desfăşurată doar astăzi, am înscris şcoala în programul naţional Şcoli prietenoase cu mediul. Copiii pot fi educaţi prin curăţenie mai ales că acasă nu prea se face lucrul acesta. Când eram noi copii făceam acest lucru fără să-l denumim în vreun fel însă evoluţia tehnologiei şi mentalitatea părinţilor din ziua de astăzi nu ne duce către conceptul acesta de a face noi curăţenie în locul în care ne desfăşurăm activitatea”, a subliniat directorul Şcolii nr.11 Buzău, Lavia Mărculescu.

În anul 2022 , preşedintele României, Klaus Iohannis a vizitat oficial Şcoala generală numărul 11 din municipiul Buzău, alături de actualul premier Marcel Ciolacu.

Autor: Florin Zafiu

1 COMENTARIU

  1. Mi se pare o idee excelenta sa implementam anumite activitati sau modalitati de invatare preluate de la alte state. Mai ales la vraste fragede aceste practici pot avea un mare succes. Am vazut intr-un documentar pe https://ecomunicate.ro cum mediile de invatare si tehnicile de relaxare japoneze incep sa fie implementate in tot mai multe tari, in special cele Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?