Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

FOTO: A venit Banksy în Focșani? Statuie roz la fostul Palat al copiilor

La finele lunii august, agenția națională de știri AGERPRES publica un articol cu următorul titlu: „Banksy a cerut publicului să îl ajute să aleagă următorul loc de desfăşurare pentru expoziţia sa «Cut and Run»”. În articol se arăta că „în iunie, expoziţia „Cut and Run”, care a prezentat desene în graffiti realizate de artistul britanic în ultimii 25 de ani, a fost inaugurată la Galeria de Artă Modernă din Glasgow (GoMA). (…) iubitorii de artă şi admiratorii lui Banksy îşi pot trimite de acum sugestiile în privinţa locului care ar putea să găzduiască expoziţia în perioada următoare”.

Eu însămi iubitoare de artă și admiratoare a lui Banksy, l-am invitat la Focșani trimițându-i un email la adresa menționată în articol. M-am tot gândit de atunci cum ar fi ca, din miile de locuri pe care le-ar putea alege, artistul să vină la Focșani….

Și iată că joi, pe telefonul redacției, am primit câteva poze de la un cititor care recomandă „o campanie de responsabilizare și conștientizare a tinerilor privind zonele cu istorie a orașului”. Cititorul spune că „recent s-a vandalizat o statuie ce aparține unui imobil încadrat în categoria monumentelor istorice. Locația este Casa Macridescu fostul Palat al copiilor”.

Vandalizarea constă în vopsirea în roz a statuii. Am văzut că și un coleg din presă a fost scandalizat de „bătaia de joc”  și de „imaginația bolnavă”.

Știu și eu…

Pentru mine, statuia roz e un strigăt de ajutor. E un „scoateți-mă de-aici!”, un „salvați-mă!”, un „nu mai pot!”. E un „ajunge!”, un „gata!”, un „dacă voi nu faceți nimic, fac eu!”. Habar n-am dacă asta a fost intenția artistului sau vandalului, dar asta este percepția mea. Cred că statuia vrea să fugă de acolo.

Anul acesta, de Sfântul Valentin, o operă care ilustrează tema violenţelor conjugale, a apărut pe zidul unei clădiri din staţiunea balneară Margate, situată în sud-estul Angliei. Desenul realizat de Banksy reprezintă o gospodină cu un aspect specific anilor ‘50-’60, care are un ochi vânăt şi un dinte spart şi stă lângă un congelator vechi – obiect real, nu desenat -, din care se văd ieşind picioarele unui bărbat. Scandalos? Desigur! Atrage atenția asupra unui fenomen? Clar!

Bine, ca să fiu sinceră, rozul de pe statuia de la Palatul Copiilor îmi aduce aminte mai mult de Andy Warhol și pop art-ul lui, decât de Banksy.

Dar lăsând influențele artistice la o parte, haideți să vedem și pădurea, dincolo de copaci, respectiv clădirea dincolo de statuie. Acolo e o problemă care trebuie rezolvată. Lumea s-a schimbat, iar statuile roz sunt demult o obișnuință în „țările de largă respirație democratică”, așa, ca să citez citatul unui recent excelent partener de dialog. Bine, pe acolo nu ar fi admisibil ce e la noi, dar asta este cu totul altă discuție.

Noi ne scandalizăm (ce știu eu, poate pe bună dreptate) la o statuie vopsită în roz, dar acceptăm niște grozăvii la care alte comunități/popoare ar stârni revoluții.

P.S. Mulțumesc cititorului pentru fotografii, nu am mai ajuns demult în partea aia de oraș, de fapt, cred că încerc s-o evit. Îi înțeleg punctul de vedere, sper să-l accepte și pe al meu. Până și sor-mea mi-a scris, când am vorbit pe subiect: ”Cred că poți crea ceva al tău. Și una e să te folosești de opera altcuiva cu acordul autorului/curatorului/etc., alta e să o folosești abuziv”. În schimb, copiilor le place „Barbie din Focșani”, după cum i-au spus imediat ce au văzut pozele. Ce să mai înțelegi?

P.P.S. Las în galerie câteva fotografii cu arta lui Banksy. Sursa: https://banksyexplained.com/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?