Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

A murit învățătorul Cristea Dediu, fost primar al comunei Chiojdeni

Învățătorul pensionar Cristea Dediu, fost primar al comunei Chiojdeni, a trecut la cele veșnice. Dascălul și fostul edil al localității s-a născut pe 1 noiembrie 1956. A urmat școala primară și gimnazială în satul Cătăuți din comuna Chiojdeni, acolo unde a văzut lumina zilei. A absolvit Liceul Pedagogic din Focșani, iar în 1977, s-a întors învățător în satul natal. A profesat aici o perioadă de timp, după care s-a transferat la Școala Luncile, tot în comuna Chiojdeni. În perioada 2000-2004 a fost primarul comunei Chiojdeni, ulterior mandatului de primar a absolvit și Facultatea de Muzică și Master în Muzică la Facultatea din București. A profesat apoi și ca profesor de muzică la Școala din Chiojdeni, unde a predat cursuri de chitară.

Așa cum îmi spunea de fiecare dată în discuțiile pe care le aveam când ne întâlneam pe Valea Râmnicului, învățătorul Cristea Dediu a fost fiu de țărani gospodari, cu casă frumoasă și animale în ogradă, dornic de a face lucuri frumoase și trainice. Ajuns dascăl la școala din sat, a fost coleg de breaslă cu cea care urma să-i fie ulterior soție, doamna Gica Dediu, un dascăl deosebit, implicat și de modă veche, asemeni domnului Trandafir. Împreună au două fete: fiica cea mare este procuror militar, singura femeie procuror militar din România și a treia din istorie, iar fiica cea mică este stewardeză în Qatar de când a terminat facultatea.

Comunitatea din Chiojdeni regretă dispariția lui Cristea Dediu, dat fiind faptul că avea doar 66 de ani și ieșise la pensie anul trecut. Din păcate, nu s-a bucurat mult de pensie deoarece a fost foarte bolnav și a pierdut lupta cu o boală nemiloasă, care l-a răpus. Dascălul nostru a fost un îndrăgostit de muzică, de mic copil a învățat să cânte la frunză, știa să cânte la solzi de pește, la nai, la muzicuță și chiar la chitară electrică. Prin mână i-au trecut zeci și zeci de generații de elevi, care vor purta amprenta celui ce odinioară le-a deschis buchea cărții și i-a învățat să se descurce în viață.

De acum, îndrăgitul învățător și fost primar al comunei își va dormi somnul de veci în cimitirul satului Chiojdeni, acolo unde cei care își vor aduce aminte de el, îi vor aprinde o lumânare, îi vor aduce o floare în semn de apreciere și de respect. „Lacrimile și durerea nu se vor opri niciodată în inima noastră. Tu erai bucuria familiei, erai responsabilul cu veselia și voia bună ori de câte ori ne întâlneam. Zâmbeai și te bucurai de orice moment. Ai fost mai mult decât un frate pentru noi și un unchi foarte adorat de copiii noștri. Dumnezeu să te odihnească în pace, dragul nostru ,,Kiki”!”, este mesajul transmis de profesorii Vasilica și Gabriel Lalu, cumnații fostului învățător.

Adio domnule învățător, adio domnule fost primar Cristea Dediu! Comunitatea de pe Valea Râmnicului va fi mai săracă de acum încolo, odată cu dispariția dumneavoastră! Condoleanțe familiei greu încercate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?