VIDEO: Discuții în CL Focșani privind locatarii din blocul de la Mândrești în care a izbucnit un incendiu

0
162

Situația locatarilor din blocul de la Mândrești, la acoperișul căruia în august a izbucnit un incendiu, a fost analizată în ședința Consiliului Local Focșani de joi, în condițiile în care aceștia au nevoie de ajutor pentru lucrări de reparații. Discuțiile au fost făcute în cadrul proiectului privind rectificarea bugetară, liderul de grup PNL Victor Dumitru menționând că aduce în atenție „un subiect care nu face obiectul rectificării, dar ar fi putut face”, cu referire la situația locatarilor din Mândrești. Consilierii locali PNL au înaintat o adresă pe 12 septembrie către municipalitate, în baza căreia solicitau sprijin pentru inițierea unui proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor de urgență familiilor care au avut de suferit în urma incendiului care le-a afectat blocul de locuințe.

Familiile ar fi trebuit, conform adresei asumate de PNL, să primească ajutor prin asociația de proprietari, însă primarul Cristi Valentin Misăilă a explicat că ajutoarele de urgență se pot acorda doar persoanelor fizice. Și ar mai fi o problemă, a punctat edilul, care a subliniat că, în ceea ce îl privește, acordă „tot sprijinul”. Însă legislația este de așa natură încât să existe, momentan, piedici, pentru ca suma de 105 mii lei pentru reparația acoperișului – la care făceau referire consilierii majoritari, să poată fi alocată. Astfel, hârtiile transmise de reprezentanții ISU Vrancea nu fac vorbire despre niciun acoperiș, a dezvăluit primarul. „Nu au pomenit în procesul-verbal de constatare a incendiului de pagube produse la acoperiș. (…) În toate documentele, inclusiv în ancheta Direcției de Asistență Socială Focșani nu rezultă pagube legate de acoperiș, ci se discută de pagubele produse în apartamentele fiecăruia. Veniți cu un proiect pe lege și îl supunem la vot”, a mai menționat primarul, arătând că la consecințe/ pagube ISU Vrancea face vorbire despre afumarea pereților casei scării blocului de locuit și deteriorarea pereților din apartamente, ca urmare a apei utilizate de pompieri pentru stingerea incendiului.

Cât despre apanajul primăriei, prin Direcția de Asistență Socială Focșani, „sunt deja întocmite anchetele sociale. (…) Pot beneficia, conform legii, de un ajutor de urgență pentru pagubele produse – nu pentru reabilitarea acoperișului, doar familiile care sunt proprietare ale apartamentelor de la ultimul etaj. Zilele următoare vom aloca aceste sume, aceste ajutoare, dar doar pentru aceste familii”, a explicat Cristi Misăilă. Însă din adresa consilierilor rezulta că, în urma incendiului din august, a fost afectat în totalitate acoperișul blocului de pe strada Lăcrămioarei, în special fiind afectate apartamentele de la etajul 2 (ultimul), patru la număr, iar cele de la etajul 1 „au suferit pagube însemnate, ca urmare a infiltrațiilor de apă produse în urma acțiunii de stingere a incediului”.

Incendiul din Mândrești s-a produs pe 21 august, inițial flăcările izbucnind la o anexă construită lângă bloc. Ulterior, până la sosirea echipajelor de pompieri, focul s-a propagat la acoperișul blocului. În final, după discuțiile de ieri, a rămas ca aleșii locali și aparatul de specialitate să mai dezbată pe subiect pentru a găsi o soluție, directorul DAS Focșani, Mirela Bernovici, arătând că „au fost și cazuri excepționale când s-au acordat prin hotărâre de consiliu local suplimentarea sumelor pe acest capitol de buget”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here