Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

FOTO: Soveja. Ploile abundente au afectat drumuri, alimentarea cu apă și canalizarea

Ploile abundente care au căzut miercuri seara în zona Soveja au afectat mai multe elemente de infrastructură, respectiv drumuri, alimentare cu apă și canalizare. Primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon, a declarat că s-a trecut la inventarierea tuturor zonelor afectate în vederea obținerii fondurilor necesare pentru intervenția rapidă în zonele respective. „În urma precipitațiilor abundente din ultimele ore a fost evaluată situația de pe teren, având în vedere faptul că în mai multe zone a fost afectată atât infrastructura de utilități publice (canalizare/apă), cât și infrastructura rutieră. Așadar, în sat Dragosloveni, zona Velican Ghiță, str. C-tin Macarie a fost afectat DC 1182 prin rupere subterană a rețelei de apă și canalizare și ruperea stratului asfaltic. În satul Rucăreni pe DC 212 a fost afectată zona asfaltată și structura rezistentă a drumului în zona Crimu Ghiță, mal drept. Astăzi vom centraliza toate rapoartele operative de la începutul anului și până în prezent și, bineînțeles, situația din teren a zonelor afectate în vederea obținerii fondurilor necesare pentru intervenția rapidă în zonele respective“, a precizat primarul Ionuț Filimon.

Primăria Soveja mai are în derulare un proiect de investiții, respectiv „Reabilitare zone calamitate în comuna Soveja“. Proiectul a fost depus spre finanțare la Compania Națională de Investitii (CNI). Este vorba de reabilitarea a nouă zone din localitate care au fost calamitate de intemperii.

Zonele prinse în acest proiect sunt următoarele: Punct „Tilica Nicușor” DC 47, eroziune de mal pe pârâul Dragomira, eroziune se mal drept cca 30 m ce pune în pericol locuințele; Punct „Samoilă Ionel și Tilica Viorica”, DC 215, eroziune de mal stâng pe o suprafață de 150 m ce pune în pericol locuințele; Punct „Vâlcu Frăsina” DC 219, eroziune de mal stâng pe o distanță de 50 m ce pune în pericol locuințele învecinate; Punct „Ichim Ciprian” DC 291, eroziune de mal drept pe o distanță de 50 m ce pune în pericol locuințele; Punct „Motocea Costică” DC 758, eroziune de mal stâng pe o distanță de 30 m.; Punct „Macarie C-tin” DC 1292-DC 1396, podeț afectat; Punct „Maftei Dănuț”, DC 1396, eroziune de mal stâng pe o distanță de aproximativ 100m.; Punct „Confluență pârâu Chiua Mare cu pârâu Chiua Mică” DF 622, afectarea podului din beton; Punct „Năt Nicolae”, eroziune mal stâng pe o distanță de 80 m.

1 COMENTARIU

  1. Semnalez, din nou, alăturându celor arătare, uzura accentuata a plăcii și a picioarelor podului din punctul ,,Macarie C”, cât și colectarea cu arboret(arin,salcie etc.) a albiei Dragomira în aceeași zonă.
    Consider absolut necesar un proiect de continuare a regularizări albiei Pârâului Dragomira, ce traversează satul Dragosloveni, ca strategie de estetizare a așezării, de întreținere ecologică a satului, simultan cu o campanie ecologică la nivel comunitar, susținută de Școală, Centrul Cultural, Fundația, Parohii, Dispensare, SC-uri etc. , intr-o coordonare unitară.
    Salvarea PATRIMONIULUI ARHITECTURAL local, (gospodariile abandonate), în contextul mai larg ETNO-FOLCLORIC, trebuie sa fie preocupare concentrata a tot ce reprezintă sector spiritual. Dar pentru acestea TREBUIE C O M U N I C A R E pe orizontala, pe verticală, radial cu tot spectrul sovejan, de la ultimul om, la cel mai de sus, locuitori-Consiliul Local etc. Iar de la COMUNICARE sa aducem FAPTĂ pasul cel mai apropiat, la realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?