Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Predoiu: Va avea loc o schimbare cuprinzătoare în Poliţia Română

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, cu ocazia prezentării raportului privind tragedia din apropierea localităţii 2 Mai, că acest raport reprezintă „baza politico-administrativă” pentru o schimbare cuprinzătoare la nivelul întregii Poliţiei Române. „Declaraţia de astăzi nu va viza doar concluziile raportului Corpului de control. Declaraţia de astăzi va avea mai multe puncte şi va constitui baza politico-administrativă la nivelul MAI pentru o acţiune de schimbare progresivă şi cuprinzătoare la nivelul întregii Poliţii Române, dar şi nivelul centralei Ministerului Afacerilor Interne”, a afirmat Predoiu într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

În opinia acestuia, se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile MAI, dar şi a structurii Ministerului Afacerilor Interne ca atare. „Voi începe această resetare nu prin strategii şi teorii, ci prin măsuri concrete aplicate în teren, de la bază, din stradă, acolo unde cetăţeanul trebuie să fie protejat. O voi începe din judeţul Constanţa şi o voi extinde treptat în toată ţara. Judeţul Constanţa, alături de Bucureşti, este unul dintre cele mai dificile comunităţi din punctul de vedere al aplicării legii şi al provocărilor implicate de fenomenul criminologic”, a subliniat Predoiu.

El a arătat că se va ocupa de ceea ce are în compentenţă ca ministru al Afacerilor Interne, respectiv Poliţia. „Cert este că la momentul în care vorbim, în Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani, cel puţin din punctul meu de vedere, şi voi reorganiza acum condiţiile pentru a relansa din nou această bătălie, într-un format şi o echipare care să fie adaptate inamicului din teren. Voi lua, concret, măsurile care urmează: organizarea de sus şi până jos a IPJ Constanţa”, a precizat ministrul.

Predoiu a susţinut că întreaga structură organizatorică va fi regândită şi adaptată amplorii fenomenului infracţional specific acestui judeţ şi o nouă echipă managerială de tranziţie va asigura operarea sistemului. „Practic, desfiinţez Inspectoratul şi îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială şi funcţională adaptată la realitatea infracţională din teren. (…) Această nouă structură operaţională va fi rezultatul unei gândiri colective, cu cei mai buni specialişti de care dispunem în ţară în materie de combatere a criminalităţii. Noua organigramă a IPJ Constanţa va fi adoptată prin ordin de ministru emis în cel mult 45 de zile, adică în jurul datei de 15 octombrie”, a detaliat el. Potrivit ministrului, noul IPJ Constanţa va fi un proiect-pilot, care va servi drept model de orientare pentru restructurarea unităţilor teritoriale ale Poliţiei Române.

Ministrul Afacerilor Interne a anunţat că, în urma raportului Corpului de Control privind tragedia rutieră de la 2 Mai, s-a luat decizia declanşării cercetării prealabile pentru neglijenţă faţă de inspectorul şef al Poliţiei Judeţene Constanţa.

Predoiu a mai declarat că va propune o serie de modificări legislative, printre care şi confiscarea mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv. O altă propunere venită din partea ministrului este mărirea termenului pentru restituirea permisului de conducere, atunci când acesta a fost anulat, ca urmare a consumului de alcool şi droguri. „În prezent – 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate, voi propune 3 ani”, a spus Predoiu.

Doi tineri au decedat şi alţi trei au fost răniţi pe 19 august, după ce un şofer a intrat cu maşina într-un grup de pietoni pe DN 39, în apropierea localităţii 2 Mai.

”La data de 19 august, în jurul orei 5,25, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, a avut loc un accident rutier. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că un tânăr, de 19 ani, ar fi condus un autoturism pe DN 39 şi ar fi intrat într-un grup de pietoni, care se deplasa pe partea carosabilă”, informa IPJ Constanţa.

În urma accidentului rutier, au decedat la faţa locului o tânără, de 20 de ani, şi un tânăr, de 21 de ani. De asemenea, au mai fost răniţi doi băieţi – de 19 ani, respectiv 20 de ani – şi o fată, de 20 de ani. Ulterior producerii accidentului, conducătorul auto a părăsit locul faptei, fiind depistat de poliţişti, la scurt timp, în staţiunea Vama Veche, unde a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină şi metamfetamină. Totodată, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Într-un caz mai puțin mediatizat, trei tineri au murit, iar alţi trei au fost răniţi după ce au fost loviţi, duminică dimineaţă, pe DN1, la ieşirea din localitatea Sântimbru, județul Alba, de un autoturism condus de un şofer de 19 ani, aflat sub influenţa alcoolului. „În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în urma testării conducătorului auto cu aparatul drugtest, a rezultat că tânărul nu se afla sub influenţa substanţelor cu efect psihoactiv”, a precizat IPJ Alba. Șoferul a fost arestat pentru 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?