Gorj: Anchetă după ce o gravidă în luna a noua a fost operată de hernie abdominală; femeia nu ştia că e însărcinată

0
54

Autorităţile din judeţul Gorj au demarat o anchetă după ce o femeie însărcinată în luna a noua a fost operată pentru eventraţie (hernie) abdominală, femeia declarând pe proprie răspundere că nu este însărcinată. Conform informaţiilor transmise, miercuri, de Spitalul Judeţean Târgu Jiu, pacienta, în vârstă de 35 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe în data de 19 august cu dureri abdominale şi prezenţa unei eventraţii abdominale post operatorie supraombilicală strangulată, care a fost parţial redusă în urma manevrelor de taxis (manevre de presiune cu ajutorul mâinii, efectuate în scopul reducerii unei hernii strangulate) efectuate de medic.

Medicul chirurg de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventraţia să se restranguleze, ceea ce s-a şi întâmplat. Menţionăm faptul că, în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruaţie şi se află sub tratament cu anticoncepţionale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată şi la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare‟, arată sursa citată. Ulterior, marţi, în timpul vizitei medicale, medicul chirurg a constatat că pacienta are nevoie de intervenţie chirurgicală (eventraţie strangulată) şi au fost demarate pregătirile pentru operaţie.

Intraoperator s-a constatat prezenţa eventraţiei strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventraţie, dar şi un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini. În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezenţa în sala de operaţie a colegilor de la Secţiile Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie. După intervenţia medicilor obstreticieni, s-a continuat intervenţia chirurgicală şi pentru rezolvarea eventraţiei. În prezent, pacienta se află internată în Terapie Intensivă, pentru recuperarea postoperatorie, iar nou-născutul este la Neonatologie. Mama este conştientă, cooperantă, stare de sănătate fiind stabilă. Şi starea de sănătate a copilului este stabilă‟, arată reprezentanţii spitalului.

Sursa indicată explică faptul că, potrivit chirurgului, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informaţii suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventraţie abdominală.Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit şi abdomenul cicatricial şi multioperat, dar şi peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informaţii suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventraţie abdominală. Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conştientă de prezenţa fătului şi află că este însărcinată când se declanşează travaliul‟, se mai precizează într-o informare transmisă de reprezentanţii unităţii medicale. În acest caz va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor şi procedurilor medicale, fiind sesizate, de asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Colegiul Medicilor Gorj şi ANMCS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here