Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Doi preoți vrânceni au plecat să slujească în Împărăția Lui Dumnezeu

Se spune că preoția este un drum brăzdat cu multe provocări, dar și cu multe împliniri sufletești. Astăzi, vorbim despre doi preoți vrânceni iubiți, apreciați și respectați de comunitate, care și-au încheiat misiunea preoțească aici, pe pământ, dar o vor continua în Împărăția Lui Dumnezeu. Este vorba despre preotul Ionel Pătrașcu – fostul paroh al Parohiei Florești, din Câmpineanca, și despre preotul Nicolae Sanda – fostul paroh al parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel‟ din Focșani, care au trecut la cele veșnice marți, 22 august a.c..

„Despre preotul Ionel Pătrașcu am de spus numai lucruri la superlativ‟

Sunt oameni care lasă în urma lor multe amintiri frumoase, iar un astfel de exemplu este pr. Ionel Pătrașcu. Cu toate că se pensionase în urmă cu trei ani, preotul a păstrat o legătură puternică cu cei din Parohia Florești, spune pr. Aurel Bratosin, parohul Parohiei Câmpineanca, bun prieten al pr. Pătrașcu. „A fost un slujitor deosebit, un soț, tată și bunic iubitor, care-ți inspira dragoste și speranță de viață. A slujit 37 de ani la Parohia Florești, și inclusiv după pensionare a rămas implicat. Avea o legătură deosebită cu parohienii. Pot spune că s-a creat o sudură duhovnicească ieșită din comun între credincioși și părintele. Credincioșii l-au iubit foarte mult, la fel și el. A vizitat credincioșii luni, iar în noaptea de luni spre marți a plecat la cele veșnice‟, povestește pr. Aurel Bratosin.

Părintele Ionel Pătrașcu ar fi împlinit 70 de ani în noiembrie, anul acesta. Prietenul său de-o viață spune că „a fost un bun misionar, un bun organizator și un bun gospodar. În timpul comunismului, pe vremea părintelui, s-a construit Biserica de la Florești. A lăsat în urma lui două biserici foarte frumoase și îngrijite – vorbim atât de biserica pe care a găsit-o fără pictură, fără lumină și cele necesare, cât și despre biserica pe care a găsit-o dărâmată și pe care a reușit să o reconstruiască. Într-un cuvânt, a avut o misiune deosebită, ireproșabilă și rămâne în amintirea noastră ca un exemplu de urmat. Am fost prieteni buni, loiali în prietenie, am colaborat 24 de ani, și am numai lucruri la superlativ de spus despre el‟, adaugă pr. Aurel Bratosin.

Mai multe mesaje de condoleanțe au fost postate pe Facebook, una dintre postările publice, însoțită de o fotografie, fiind aceasta: „Părintele Pătrașcu nu mai e printre noi, a plecat spre veșnicie într-o zi călduroasă de August precum zâmbetul și vorba sa. Tata plânge, oamenii buni și loiali sunt o raritate, mai mult decât coleg, i-a fost prieten. Mi-e greu, o cafea alături de Părintele însemna o zi reușită iar un sfat era o oază de speranță. Era un om de un pozitivism patologic iar prin blândețea sa, te determina să te întrebi de ce suntem uneori nervoși când viața e atât de frumoasă… dar și prea scurtă.?!
Simt lacrimi, era inevitabil, amintirile mă sufocă, poza e de la Slujba de Înviere, alături de tata. Dumnezeu, în Marea Sa iubire de oameni, ia la El pe cei speciali, exact când trebuie, știu asta, iar Părintele Pătrașcu a fost un om special, un soț, un tată si bunic devotat. Dar nu, asta nu e tot, fiindcă să aflu că ducea pe picioare cu demnitate, discret și în tăcere, o boală extrem de gravă, a fost Șocul care îmi confirmă de ce unele persoane nu pot fi uitate. Preacucernice, mi-e tare dor de d-voastră. Hristos a înviat!‟.
Preotul Ionel Pătrașcu a fost depus la Parohia Florești, însă slujba de înmormântare va avea loc joi, 24 august, la ora 10:00, la Biserica „Sfântul Gheorghe‟ din Cimitirul Sudic, Focșani.

„Clopotul bisericii noastre parohiale îl plânge pe părintele Nicolae Sanda‟

În Focșani, vor răsuna clopotele și pentru părintele Nicolae Sanda cel care, până în 2010, vreme de 26 de ani, a slujit la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel‟ din Focșani. Preotul ar fi împlinit anul acesta 84 de ani, însă Dumnezeu l-a chemat în Împărăția Sa marți, 22 august a.c.. Într-o postare publică pe pagina sa de Facebook, pr. Florin Văsie, actualul paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel‟ din Focșani, vorbește despre o mică parte a activității duhovnicești a pr. Sanda.

„Iubiți frați și surori împreună rugători, pe clopotele din vechime scria:
«Pe cei vii îi chem, pe morți îi plâng, fulgerele frâng». Iată că, de data aceasta, clopotul bisericii noastre parohiale îl plânge pe părintele Nicolae Sanda, fost preot paroh al parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel din orașul Focșani vreme de 26 de ani. Chiar dacă de ceva timp, datorită stării de sănătate nu mai putea fi prezent alături de noi la rugăciune, întotdeauna i-am simțit rugăciunile și prezența sa în biserica noastră.
Preotul Nicolae Sanda s-a născut la data de 25 August 1939, în satul Colibaşi, fiul lui Gheorghe şi Ileana, din județul Buzău. Clasele primare le-a parcurs la Școala Gimnazială din satul natal. Este absolvent al Seminarului Teologic Buzău, în anul 1958 și Licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti, în anul 1962. A fost hirotonit preot în anul 1967 pe seama parohiei Valea Salciei, județul Buzău. Din anul 1972 este numit preot paroh la parohia Puieştii de Jos, jud. Buzău, apoi transferat preot paroh în anul 1976 la parohia Soveja, comuna Rucăreni, jud. Vrancea.
A fost preot paroh la biserica «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel» din anul 1984 până în anul 2010, când s-a pensionat. Cu eforturi foarte mari, cu deosebită muncă și jertfelnicie, părintele s-a dedicat «cu timp și fără timp» lucrărilor de consolidare a bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din orașul Focșani. Pe mulți din credincioșii din orașul Focșani i-am auzit vorbindu-mi de părintele Nicolae, credincioși care atunci când îi pomeneau numele li se lumina fața, aducându-și aminte de binele pe care l-au primit din partea părintelui, fie el material sau spirutual. Iubit și apreciat de credincioșii noștri, a fost un model de blândețe și respect pentru toți cei din jurul lui. VEȘNICA LUI POMENIRE DIN NEAM ÎN NEAM!‟, este mesajul postat de pr. Florin Văsie.

Preotul Nicolae Sanda va fi depus la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel‟ din Focșani, slujba de înmormântare urmând să aibă loc joi, la ora 11.00.

Dumnezeu să așeze sufletul pr. Ionel Pătrașcu și al pr. Nicolae Sanda în ceata drepților și cu sfinții să-i odihnească! Condoleanțe familiilor și celor care i-au cunoscut!

sursă foto: Facebook / postări publice

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?