Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Regizorul iranian Saeed Roustayi, condamnat la închisoare pentru prezentarea unui film la Cannes

Un tribunal din Teheran l-a condamnat pe celebrul regizor Saeed Roustayi la şase luni de închisoare pentru proiecţia filmului său „Leila’s Brothers” („Leila et ses freres”) la Festivalul de Film de la Cannes în 2022, a anunţat marţi presa iraniană, transmite AFP. Lungmetrajul „Leila’s Brothers” portretizează o familie săracă aflată în pragul imploziei, într-un Iran scufundat într-o criză economică profundă. Filmul a fost interzis în Iran de la lansarea sa, anul trecut, pentru că, potrivit autorităţilor, ar fi „încălcat regulile prin participarea fără permisiune (…) la Cannes şi apoi la Munchen”.

Tribunalul revoluţionar din Teheran i-a condamnat pe Saeed Roustayi şi pe Javad Norouzbeigui, regizorul şi producătorul filmului ‘Leila’s Brothers’ la şase luni de închisoare”, a relatat cotidianul reformist Etemad pe site-ul său. Roustayi şi Norouzbeigui au fost condamnaţi pentru căau contribuit la propaganda opoziţiei împotriva sistemului islamic” din Iran. Potrivit Etemad, însă, instanţa a decis că cei doi cineaşti nu vor executa decât o parte din pedeapsă – aproximativ nouă zile – în timp ce restul va consta în „suspendarea timp de cinci ani”.

Pe perioada suspendării, inculpaţii sunt obligaţi să se abţină de la activităţi legate de infracţiunea săvârşită şi să nu comunice cu persoane active în domeniul cinematografiei”, conform Etemad. Verdictul poate fi atacat cu apel în „20 de zile de la comunicare”, potrivit cotidianului. Saeed Roustayi, în vârstă de 34 de ani, este cunoscut în special pentru regizarea, în 2021, a peliculei „Just 6.5” („La Loi de Téhéran”), un thriller despre afacerea cu droguri şi reprimarea acesteia de către statul iranian. Pentru filmul său „Leila’s Brothers”, Saeed Roustayi a fost recompensat cu premiul Fipresci, decernat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film, în mai 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?