Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

FOTO: „Pentru excelență în educație!”; cei mai buni elevi din Gugești, recompensați cu o tabără de documentare

Elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță”, Gugești s-au întors din tabăra de documentare, desfășurată săptămâna trecută pe traseul Gugești – Sighișoara – Daneș – Turda -Alba Iulia – Scărișoara – Sebeș – Sibiu – Porumbacu de Sus. Întreaga activitate face parte dintr-un proiect deja cu tradiție, „Pentru excelență în educație!”, proiect realizat în parteneriat cu Primăria Gugești, avându-l ca inițiator pe primarul Vasile Vatră. Astfel, pentru rezultatele deosebite obținute la olimpiadele și concursurile școlare avizate de Ministerul Educației, 37 de elevi și 7 cadre didactice au participat la tabăra de documentare. De menționat este faptul că sumele necesare cazării, transportului, pensiunii complete, precum și vizitării obiectivelor stabilite în program, au fost suportate, în totalitate, de către Primăria Gugești.

Conform datelor furnizate de Anca Grecu, directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță”, Gugești, prin această activitate s-a dorit cunoașterea și promovarea elementelor de patrimoniu cultural și istoric, precum și a celor de identitate națională. Elevii au avut parte de un vast itinerar. În prima zi, elevii și cadrele didactice au vizitat Cetatea Rupea, atestată documentar în jurul anului 1324, un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle, una dintre cele mai vechi fortificații, care a reprezentat și loc de refugiu pentru populația din zonă. După-amiază au vizitat Domeniul Dracula Daneș, unde peisajul pitoresc, plimbarea cu trăsura și vizitarea fermei i-au făcut să aibă parte de o experiență deosebită în mijlocul naturii. În cea de-a doua zi, au ajuns la Salina Turda care este cel mai spectaculos subteran din lume, modelat de oameni.

Este subteranul pe care oamenii l-au creat într-un mediu natural deosebit, în adâncul Transilvaniei, săpând în sarea depusă după evaporarea mării care acoperea toată regiunea în urmă cu milioane de ani. Dacă ar fi cazul, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Cetății Alba Carolina, fortificația bastionară, cea mai mare Cetate din România, cu o vechime de mai bine de 300 de ani. În cetate, alături de ghidul lor, copiii s-au întors în timp de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Au părăsit cetatea gândindu-se că au asistat la o adevărată lecție de istorie, mândri de o construcție impresionantă, dar totodată și importantă datorită evenimentelor istorice pe care le-a găzduit.

Schimbând puțin registrul tematic, copiii au urcat la Scărișoara, unde au fost impresionați să vadă ghețarul care de mai bine de 10.500 de ani depune anual un nou strat de gheață. În mijlocul verii s-au bucurat de răcoarea celui mai mare ghețar subteran din lume. Și pentru că tot erau în Țara Moților, se cădea să-l viziteze și pe „Crăișor”, așa că au trecut pragul Casei Memoriale „Avram Iancu” din satul Incești. A doua zi și-au continuat deplasarea și au ajuns la Sibiu, unde începea târgul de carte Gaudeamus. Nu au ratat ocazia și au achiziționat cărți pe care să le citească în serile călduroase ale acestei veri. Ulterior, Castelul de Lut Valea Zânelor a fost locul perfect în care și-au amintit de o parte din lecturile copilăriei.

La finalul celor patru zile am înțeles încă o dată că avem o țară frumoasă și înaintași de care trebuie să fim mândri. Rămâne doar să învățăm să ne promovăm mai bine toate valorile. Pentru cele patru zile minunate, pentru întreaga experiență de neuitat, elevii și cadrele didactice participante la tabăra de documentare îi mulțumesc domnului primar Vasile Vatră, omul care a sprijinit și suntem convinși că va sprijini excelența la nivelul comunității școlare gugeștene”, a spus Anca Grecu, directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță”, Gugești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?