Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Urs împușcat la Tulnici

Autoritățile au împușcat un urs în comuna Tulnici după ce au fost mai multe reclamații din partea oamenilor, despre pagube provocate în gospodăriile din localitate. Au fost apeluri, inclusiv la numărul unic 112, fiind emis un mesaj Ro-Alert despre prezența ursului în Tulnici.

Primarul comunei Tulnici, Aurel Boțu, ne-a spus că decizia împușcării ursului a fost luată de o comisie stabilită conform legii, din care fac parte medicul veterinar, jandarmii, poliția, reprezentantul fondului cinegetic. A fost o decizie extremă, însă justificată de atacurile repetate ale urșilor care au intrat în mai multe gospodării din Lepșa, în ultima lună. De exemplu, una dintre sesizări arăta că ursul care a intrat în gospodărie a distrus trei porți, a omorât trei gâini și a distrus tot ce a găsit în cale. Oamenii au sunat la 112 deoarece se temeau pentru viața lor. „A fost luată această decizie pentru că era un urs agresiv, care a intrat în mai multe gospodării din comună. Am mai multe sesizări din partea oamenilor, referitoare la atacurile urșilor în gospodării. Dacă era doar un urs care venea la pubele, nu aveam nicio problemă, chiar vom lua mai multe măsuri, vom monta garduri metalice, dar sunt mai multe cazuri în care au intrat în casele oamenilor și au provocat distrugeri, au omorât animale. Au fost atacuri de urs în case care sunt construite de 50 de ani, unde sunt oameni bătrâni și oricând se putea întâmpla o nenorocire”, ne-a spus primarul Aurel Boțu.

Este al doilea urs împușcat într-o comună din zona de munte, după cel de luni noapte, de la Vidra, din satul Cucuieți. Atunci o ursoaică de doi ani și jumătate a fost împușcată după ce a venit de mai multe ori într-o gospodărie din sat, iar autoritățile nu au reușit să o îndepărteze, deși au fost mai multe goane de alungare. Primarii spun că prioritatea lor este de a-i proteja pe cetățenii din comune și nu trebuie să se ajungă la moartea unui om pentru a fi decisă împușcarea animalelor sălbatice care intră și fac pagube în gospodării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?