Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

O dronă a lovit un turn într-un cartier de afaceri din Moscova. Deputat rus: „Este timpul să declanşăm o ploaie de foc”

Mai multe drone au atacat la primele ore ale zilei de marţi Moscova şi regiunea adiacentă. Ele au fost lansate de pe teritoriul Ucrainei, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării antiaeriene din Rusia, potrivit EFE. „Dronele care în noaptea de 1 august au încercat să atace Moscova şi regiunea Moscovei veneau de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat oficialul citat pentru TASS, sub rezerva anonimatului. Această informaţie a fost confirmată de o sursă din cadrul serviciilor pentru cazuri de urgenţă, ceea ce ar însemna că dronele ar fi survolat cel puţin 500 de kilometri în spaţiul aerian rusesc, distanţa minimă dintre capitala rusă şi frontiera cu Ucraina.

În opinia deputatului şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia (ultranaţionalist), Leonid Sluţki, dronele au fost lansate de pe teritoriul rus. „Este clar că dronele sunt lansate de o reţea de agenţi care operează pe teritoriul nostru”, a afirmat Sluţki, preşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus). El şi-a exprimat convingerea că răspunsul Ministerului rus al Apărării la adresa Ucrainei nu va întârzia să apară. „Este timpul să declanşăm o ploaie de foc asupra centrelor de luare a deciziilor (de la Kiev) pentru a distruge o dată pentru totdeauna această molimă nazistă”, a declarat Sluţki.

În atacul de marţi, care nu a provocat victime, o dronă a lovit faţada de sticlă de la etajul 21 al unuia dintre zgârie-norii centrului financiar modern Moscow City, ale cărui două turnuri au fost avariate într-un atac similar sâmbăta trecută, potrivit primarului capitalei ruse, Serghei Sobianin. Ministerul rus al Apărării a informat de asemenea că forţele apărării antiaeriene au doborât două drone în regiunea Moscovei: una în districtul Odinţovo şi cealaltă în districtul Naro-Fominsk, unde staţionează Divizia nr. 2 de infanterie motorizată, una dintre unităţile de elită ale armatei ruse. „O altă dronă a fost deturnată cu mijloace de război electronic, aceasta şi-a pierdut direcţia şi a căzut pe teritoriul complexului de birouri Moscow City”, a adăugat Sobianin. „Faţada la nivelul etajului 21 a fost deteriorată, geamurile au fost sparte pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi. Nu există informaţii despre victime”, a informat marţi dimineaţă primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.

Aeroportul internaţional Vnukovo din Moscova a fost închis temporar înainte de a reveni la activitatea normală, a transmis agenţia oficială de presă TASS, citând serviciile de urgenţă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe ferestre a două clădiri din cartierul de afaceri Moscow City, cel mai important al capitalei ruse, au fost sparte după un atac al dronelor ucrainene, raportase Sobianin.

Atacurile împotriva Moscovei şi a împrejurimilor sale, situate la 500 de kilometri de graniţa cu Ucraina, au fost destul de rare de la începutul conflictului în februarie 2022. În ultimele luni, însă, mai multe incursiuni ale dronelor au vizat capitala Rusiei, dintre care una împotriva Kremlinului în mai 2023. Fără a menţiona acest atac, Kievul având obiceiul să nu revendice eventualele operaţiuni desfăşurate în Rusia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat la sfârşitul săptămânii trecute că „războiul” ajunge „pe teritoriul Rusiei, în centrele sale simbolice şi bazele sale militare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?