Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

La nivel național, medicii vor să renunțe la gărzile suplimentare. Ce se întâmplă în Vrancea

La nivel național, mai mulți medici care activează în spitale, vor să renunțe la contractele pentru gărzi suplimentare din cauza sporurilor pe care le primesc. O astfel de situație este în Buzău, la Spitalul Județean de Urgență (SJU), unde, potrivit agerpres.ro, „mai mulţi medici au renunţat la contractele pentru gărzi suplimentare, demers care ar urma să îşi producă efectele din luna iulie, motiv pentru care activitatea în secţii precum Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), Chirurgie, Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) sau Pediatrie ar putea fi paralizată‟. Această acțiune de protest aparține Federației „Solidaritatea Sanitară‟ din România (FSSR).

Citat de Agerpres, Claudiu Damian, managerul SJU Buzău, a precizat că medicii vor modificarea legislaţiei privind baza de calcul pentru sporurile gărzilor.„Mai precis, baza de calcul pentru gărzi este baza stabilită în decembrie 2018,

iar acest lucru face ca suma primită de medici să fie de trei ori mai mică decât dacă ar fi calculată la baza salariului dublată pentru contractul individual de muncă 2023‟.

Demisia din contractele de gărzi suplimentare

Printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul solidaritatea-sanitara.ro, membrii FSSR anunță: „Consiliul de Coordonare al Federației «Solidaritatea Sanitară», întrunit în perioada 22-25 iunie 2023, a decis continuarea protestelor pentru susținerea revendicărilor și actualizarea calendarului acțiunilor de protest. Acțiunile de protest aflate în desfășurare vor fi continuate și accentuate. La ora actuală, Federația «Solidaritatea Sanitară» are în plină desfășurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1128 de medici. Această acțiune își arată deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunțând că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest. Programul noilor acțiuni de protest este următorul:29 iunie 2023 – Lansarea unui protest inovativ și transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului și Procedurii pentru grevă; 06 iulie 2023 – Pichetarea unităților sanitare din țară; 12 iulie 2023 – Organizarea unui nou Miting național al angajaților din Sănătate în Piața Victoriei; 19 iulie 2023 – Greva de avertisment și 27 iulie 2023 – Greva generală‟.

În Vrancea, „este o activitate diferită”

Am luat legătura cu Claudiu Grosu, liderul Sindicatului „Sanitas‟ Vrancea pentru a afla situația de la noi din județ. „Protestul este al unui alt sindicat care, în Vrancea, nu are niciun membru. Cu alte cuvinte, noi nu am organizat așa ceva, pentru că nu avem același calendar de acțiuni. Este o activitate diferită. În Vrancea nu avem situații de genul acesta. Nu există nicio acțiune sindicală în zona aceasta. Medicii nu au spus că nu fac gărzi sau că renunță la contractul de muncă‟, a precizat Claudiu Grosu.

Liderul Sanitas Vrancea a adăugat că, „în această perioadă suntem în negocieri cu Ministerul Sănătății și Guvernul pentru aflarea unui rezultat în ceea ce privește revendicările noastre prezentate la începutul acestei luni‟. Vă reamintim faptul că, la începutul lunii iunie a.c., membrii Sanitas au intrat în grevă japoneză, dorind astfel să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește nemulțumirile angajaților din sistemul sanitar legate de deblocarea angajărilor, plata voucherelor de vacanță, un salariu mai bun ș.a.m.d..

L-am contactat și pe doctorul Costică Bâra, președintele Colegiului Medicilor Vrancea, care ne-a spus că nu a fost informat cu privire la organizarea unor proteste ale medicilor care efectuează gărzi în Vrancea, însă aceste acțiuni țin oricum de sindicate, nu de Colegiul Medicilor Vrancea, care este o „organizație profesională‟.

 

Sursa foto: Facebook/Federația “Solidaritatea Sanitară” din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?