Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Șefi de promoție în Vrancea! Andreea Mihaela Penghiș, de la Colegiul Economic Focșani, despre viața de licean și cerințele de la viitorii angajatori

Începem astăzi, odată cu prima probă a Bacalaureatului, seria interviurilor cu șefii de promoție de la liceele și colegiile din Vrancea. Andreea Mihaela Nicoleta Penghiș este șefa promoției 2023 de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani, specializarea Economie. 9,93 este media generală pe care adolescenta a obținut-o în cei patru ani de liceu, medie obținută fără să „tocească‟. Originară din Dumbrăveni, Andreea Penghiș a absolvit Școla Gimnazială „Duiliu Zamfirescu‟ Dumbrăveni ca șefă de promoție, ulterior, pașii purtând-o către Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ Focșani, specializarea Filologie.

Clasa a IX-a am făcut-o la «Cuza», la Filologie, și mi s-a părut că nu este ceva potrivit pentru mine, mai ales Istoria. Nu sunt genul de persoană căreia să-i placă să tocească foarte mult, așa că am zis să mă reprofilez pe ceva ce mi-ar plăcea mai mult, cum ar fi Matematica. Am zis să încerc ceva nou, așa că am făcut trecerea la Economic‟, spune Andreea Penghiș. Cu toate că în vacanța de vară de la sfârșitul clasei a IX-a, gândul că nu cunoaște pe nimeni de la noul liceu îi dădea ceva emoții, adolescenta spune că s-a „acomodat complet” încă din prima săptămână din clasa a X-a, când s-a transferat la Colegiul Economic Focșani.

Viața de licean în pandemie

Andreea Penghiș este unul dintre elevii care au experimentat școala online și mai apoi hibrid din timpul pandemiei de COVID-19. Cu toate că s-a transferat la un alt liceu, a stat acasă, la țară, unde „semnalul la internet era o problemă”, tânăra povestește că a reușit să se acomodeze și să treacă destul de ușor peste provocările perioadei. Când au fost reluate cursurile, Andreea a făcut naveta de acasă, la liceu, ceea ce, spune ea, a fost puțin greu, mai ales atunci când avea ore după-amiaza și pierdea timpul de la liceu până în stația de microbuz. Dar, au trecut și zilele acelea, iar eleva care în clasele V-VIII a fost șefă de promoție, a reușit, prin muncă și perseverență, să-și urmeze „visele” și la liceu.

Cea mai mică notă din timpul liceului? A fost, „un 7 pe care l-am luat când am venit prima dată la Economic. A fost la Română, la un eseu despre Harap-Alb. Am fost puțin surprinsă, însă nota aceea m-a motivat și mi-am refăcut media”. „M-am ținut de carte, dar m-am și distrat! N-am fost tipul acela de elev tocilar. Mai mult învăț logic, folosesc scheme, asocieri și nu mi-a fost foarte greu să ajung șefă de promoție și la liceu”, spune Adreea Penghiș. Atrasă de „lumea cifrelor”, în clasele a XI-a și a XII-a, tânăra a participat la câteva concursuri de matematică și economie unde a obținut premiile I, II și III.

Cu mici emoții și cu speranța că va reuși să obțină note bune, absolventa de liceu se pregătește pentru examenul maturității. Va da examen la Limba și Literatura Română, Matematică și Geografie. Dacă la ultimele două nu are mari emoții, „la Română îmi este puțin teamă. Mi-ar plăcea să văd o operă epică la subiectul al III-lea, pentru că mi se pare mult mai ușor de abordat decât una lirică”. Colegilor ei din anii terminali le urează „mult succes la Bacalaureat. Sper ca fiecare să-și îndeplinească visele, să ajungă la ce facultate dorește sau, dacă sunt și tineri care vor să se angajeze, să-și găsească un loc de muncă care să le fie favorabil”.

Un viitor… economic

Andreea Penghiș este hotărâtă se se înscrie la Academia de Studii Economice (ASE) București, fie la „Informatică Economică, fie la Cibernetică”. Își vede viitorul în capitala țării acolo unde, spune ea, „sunt mai multe oportunități, atât din punct de vedere al salariului, cât și al locului de muncă, în general”. Dacă ar fi să se angajeze imediat după liceu, ar alege „meseria de contabil pentru un salariu de 4.000 de lei”, cu toate că, „pentru București, probabil nu va fi suficient ca să mă întrețin”, așa că ar miza și pe „sprijinul financiar al părinților, cel puțin pentru început”. Dacă vorbim însă de un salariu de 4.000 de lei în cazul în care ar avea familie și un copil, lucrurile se schimbă, considerând că „este foarte puțin, indiferent că vorbim de Focșani sau București”.

Ce și-ar dori tânăra de la un angajator? „Să facă egalitate între salariați; să nu existe discriminări la locul de muncă; să fie o persoană înțelegătoare cu toată lumea și cu problemele pe care le-ar putea avea salariații. Să nu existe discriminări din punct de vedere al salariului, al diferențelor între femei și bărbați, pentru că, potrivit studiilor făcute, s-a descoperit să femeile sunt mai puțin plătite decât bărbații, deși au aceleași calificări”.

Până la momentul angajării, Andreea și-ar dori să plece, prin intermediul unui proiect Erasmus, în Olanda sau Belgia „în anul II de facultate, dacă există posibilitatea”. În ceea ce privește viața de adult, tinerei îi va fi greu să se obișnuiască cu „locuitul singură și viața independentă a adultului”. Speră însă că va reuși să gestioneze această situație.

După ce va depăși stresul examenelor care bat la ușă, Andreea și-a propus „o săptămână de relaxare, probabil, la mare”. În timpul liber, îi place să citească „ficțiune sau romane polițiste. De obicei, tot ce înseamnă ficțiune mă atrage. Nu pot spune că am un autor preferat. Toți mi se par foarte buni. Ultima oară am citit «Primele 15 vieți ale lui Harry August». Aș recomanda acest roman polițist deorece poate fi citit atât de adolecenți, cât și de adulți. Am citit-o la recomandarea doamnei profesoare de română și mi-a plăcut pentru că prezintă viața într-un mod diferit”.

Ce mesaj și-ar transmite tânăra versiunii ei din viitor? „Să nu mă las bătută orice greutăți aș întâmpina pe parcursul vieții și să-mi urmez visele oricât de complicate ar fi”. Noi îi dorim succes la examene și un parcurs profesional așa cum își dorește!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?