Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Regal aeronautic pe cerul Focșaniului în acest weekend

Spectacol aviatic pe cerul Municipiului Focșani în perioada 9 – 10 iunie, când vor avea loc manifestările organizate cu ocazia aniversării a „111 ani de la primul zbor în Focșani”, în contextul împlinirii a „110 ani de aeronautică militară în România”. Tot în acest an se împlinesc 140 de ani de la naşterea generalului aviator vrâncean, Andrei Popovici, personalitate de excepție a aviației militare. Aceasta este a patra ediție a mitingului organizat la aerodromul din Focșani de către Forțele Aeriene Române.

Manifestările vor începe vineri, 9 iunie, în Piața Unirii din Focșani, de la ora 14.00, când va avea loc deschiderea evenimentului și un spectacol omagial de promovare a Forțelor Aeriene și Armatei României, cu participarea Academiei Forțelor Aeriene ”Henri Coandă” Brașov, a Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ”Traian Vuia” Boboc și Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” Boboc.

Focșănenii care vor veni în Piața Unirii vor putea vizita standurile de prezentare cu simulatoare de zbor și cu replicile funcționale ale aeroplanelor VLAICU II și VLAICU III. Tot în cadrul evenimentului de vineri va avea loc un survol aerian a zonei centrale a Municipiului Focșani.

Sâmbătă, focșănenii sunt așteptați în intervalul orar 09.00-14.00 la mitingul aviatic care va fi organizat la Aerodromul Focșani, unde vor fi prezente următoarele unități reprezentative ale forțelor aeriene române: Baza 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău; Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic ”Aurel Vlaicu” Boboc; Baza 90 Transport Aerian ”Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” Otopeni. Vor executa misiuni aeriene Inspectoratul General de Aviație, Școala SUperioară de Aviație civilă.

O noutate este prezența la mitingul aviatic de la Focșani a militarilor de la Brigada 76 ISR Moara Vlăsiei, cei care asigură supravegherea aeriană a spațiului României și care vor prezenta tehnica din dotare. În cadrul mitingului vor fi organizate exerciții tactice de parașutare cu militarii Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale. Focșănenii vor putea vizita standurile de prezentare a ofertelor educaționale, unde pot fi admirate simulatoare de zbor precum și replicile funcționale ale aeroplanelor VLAICU II și VLAICU III.

La mitingul aviatic va fi expusă și tehnica utilizată de Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny”. Nu în ultimul rând, la aerodrom va fi prezentată tehnica de luptă din dotarea Brigăzii 282 Infanterie Blindată „Unirea Principatelor” și Brigăzii 8 Rachete Tactice „Alexandru Ioan Cuza”.

Evenimentul aeronautic de la Focșani comemorează istoricul raid desfășurat în 1912 de către sublocotenentul aviator Gheorghe Negrescu. Inițial, acesta a decolat la data de 26 mai/7 iunie 1912, la ora 4.20, cu intenţia de a duce, în ziua de 27 mai/8 iunie, salutul tinerei aviaţii la dezvelirea monumentului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Capitala Moldovei. Însă, urmare a stării tehnice a avionului, aviatorul a aterizat la Bârlad și, a treia zi, 29 mai/10 iunie 1912, sublocotenentul Gheorghe Negrescu a decolat în raidul de întoarcere, a executat un zbor deasupra Orașului Unirii și, datorită unor defecţiuni apărute la motor, a aterizat la Focșani. Este, practic, reperul începerii activităților aeronautice în Municipiul Focșani.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?