Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Urșii și vulpile provoacă mari neajunsuri în gospodării

Înmulțirea necontrolată a urșilor și a vulpilor a fost una din temele dezbătute ieri în cadrul întâlnirii dintre primarii vrânceni și prefectul Nicușor Halici. Mai mulți primari din zona de munte au ridicat problema urșilor care vin din ce în ce mai des în interiorul localităților, omoară animale domestice din curți și chiar pun în pericol viața și integritatea localnicilor. În acest context, edilii și-au arătat nemulțumirea pentru că Ministerul Mediului a aprobat ca în perioada 15 mai 2023 – 14 mai 2024 să fie împușcați 426 de urși. Numărul este considerat ca fiind unul foarte mic. Iar la nivelul județului Vrancea vor putea fi împușcați doar 11 urși și doar în anumite fonduri cinegetice.

Să vină la Cârligele ministrul Mediului, că numai aici pot fi împușcați cei 11 urși”, a spus ironic primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu. Dacă primarii din zona de munte au ridicat problema urșilor, cei din zona de câmpie au ridicat problema… vulpilor. Și acestea s-au înmulțit necontrolat, după cum susține primarul comunei Ciorăști, Nicolae Braicău, dând iama în gospodăriile oamenilor și infectând animalele cu rabie. „Dacă la munte sunt probleme cu urșii, la câmpie avem mari probleme cu vulpile, care s-a înmulțit foarte mult. Pot fi văzute peste tot, chiar și pe drumurile din localitate. Intră în gospodării mănâncă animalele, dar cea mai mare problemă este că ne îmbolnăvesc animalele în special cu rabie”, a susținut primarul Nicolae Braicău.

În acest context, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea au detaliat modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/ sau daunele produse de animalele sălbatice. Primăriile trebuie să afișeze planul cu limitele fondurilor cinegetice și al ariilor naturale protejate de pe teritoriul localității, precum și datele de contact ale gestionarilor faunei cinegetice și ale administratorilor ariilor naturale protejate. De asemenea, s-a identificat procedura prin care vrâncenii afectați vor primi despăgubiri pentru afectarea culturilor agricole, pagube materiale asupra animalelor sau a altor bunuri sau asupra oamenilor.

În cadrul ședinței de lucru cu primarii comunelor vrâncene convocate de prefectul Nicușor Halici au fost abordate și o serie de alte teme. La întâlnire au fost invitați și reprezentanți ai Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare – filiala teritorială Vrancea, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vrancea, ai Direcției pentru Agricultură Județeană Vrancea, ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Vrancea și ai Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea.

Astfel, s-a discutat despre principalele dificultăți întâmpinate de vrânceni și autoritățile locale pentru eficientizarea și înlesnirea serviciilor acordate de către Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură, având în vedere că această se află în campanie de primire cereri pentru subvenţii. Totodată, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Vrancea și-a exprimat disponibilitatea ca în continuare să colaboreze cu UAT-urile și a făcut mai multe precizări cu privire la scoaterea terenurilor din circuitul agricol pentru implementarea proiectelor cu finanțare externă, precum și modalități de schimbare a categoriei de folosință a terenurilor.

În același timp, prefectul Nicușor Halici a solicitat primarilor să identifice canalele existente pe raza fiecărei localități care necesită lucrări de reabilitare și care pot, prin conectarea la rețeaua funcțională, să mărească suprafața agricolă irigabilă la nivelul județului Vrancea.

Sursa foto: Facebook Primăria Soveja

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?