Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Vrancea are nevoie de 189 medici de familie, dar sunt numai 126, vârsta lor medie fiind de 60 de ani! Ce servicii trebuie să asigure aceștia pacienților

Câte localități din Vrancea nu au medic de familie? Care este numărul maxim de persoane înscrise pe lista medicului de familie? În ce condiții este obligat medicul de familie să se deplaseze la domiciliul pacientului?‟, sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-am adresat reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Așa am aflat că „necesarul de medici de familie şi numărul minim de înscrişi pe localităţi în judeţul Vrancea se stabileşte ca urmare a întrunirii comisiei formată din reprezentanţi ai CAS Vrancea – DSP Vrancea – Colegiul Medicilor Vrancea, Patronatului Medicilor de Familie, Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie‟.

Medicii de familie pot încheia contract cu CAS dacă au „minimum 800 de pacienți înscriși‟

În luna aprilie a acestui an, situația transmisă de CAS Vrancea arată că 10 comune din județ nu au medic de familie, acestea fiind: ANDREIAŞU;RĂCOASA;OBREJIŢA;BÎRSEȘTI;POIANA CRISTEI; BOGHEŞTI; NEGRILEȘTI;BROȘTENI;PĂULEŞTI și SPULBER. Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, un medic de familie care dorește să-și desfășoare activitatea într-una din aceste localități, are nevoie de autorizație sanitară de funcționare.

Conform CAS Vrancea, „în localităţile urbane, numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie, pentru care se încheie contractul de furnizare de servicii medicale, este de 800, cu excepţia zonelor neacoperite dinpunctul de vedere al numărului necesar de medici de familie.Pentru asigurarea calităţii asistenţei medicale se are în vedere un număr maxim de persoane înscrise pelista medicului de familiede 2.200‟.

Există și un „număr optim‟ de persoane înscrise pe lista medicului de familie. „Din punct de vedere al asigurării unorservicii de calitate la nivelul asistenţei medicale primare‟, numărul optim al pacienților unui medic de familie este 1.800 de persoane „pe unitate administrativ-teritorială/ zonă urbană‟. „Necesarul de medici de familie din judeţul Vrancea este de 189, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, la nivelul lunii aprilie 2023, fiind 126 de medici de familie, cu vârsta medie de 60 ani‟, au mai transmis reprezentanții CAS Vrancea.

Ce trebuie să facă un medic de familie nou-venit într-o localitate

Unul dintre motivele pentru care atât în Vrancea, cât și la nivel național, există localități fără medic de familie este lipsa unui venit motivant. În lipsa unui medic de familie, cetățenii dintr-o anumită localitate sunt nevoiți să se înscrie pe lista unui medic de familie dintr-o localitate apropiată sau la alegere.

Ce obligații are un medic de familie nou-venit într-o localitate? „Încheie convenţie de furnizare de servicii medicale, similară contractului de furnizare de servicii medicale, încheiată între reprezentantul legal al cabinetului medical şi casa de asigurări de sănătate, pentru o perioadă de maximum 6 luni, perioadă considerată necesară pentru întocmirea listei‟, răspunde CAS Vrancea. Dacă până la finalul celor 6 luni, medicul respectiv nu a reușit să înscrie „numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listă stabilit, casa de asigurări de sănătate încheie contract de furnizare de servicii medicale cu acesta pentru lista pe care şi-a constituit-o până la data încheierii contractului, cu obligaţia din partea medicului de familie nou-venit ca, în termen de maximum 6 luni de la data încheierii contractului, să înscrie numărul minim de persoane asigurate‟. În cazul în care la expirarea celor 6 luni, lista nu conține minimum 800 de pacienți, „contractul încheiat între medicul de familie nou-venit şi casa de asigurări de sănătate poate înceta‟.

Există însă și excepții „pentru medicul de familie nou-venit într-o localitate din mediul rural, cu deficit din punctul de vedere al existenţei medicilor, contractul încheiat între medicul de familie nou-venit şi casa de asigurări de sănătate nu încetează dacă la expirarea celor 6 luni acesta nu înscrie numărul minim de persoane asigurate înscrise‟.

Ce cuprinde pachetul de servicii medicale de bază în asistența medicală primară

De cele mai multe ori, medicul de familie este punctul de plecare al pacientului către un medic specialist. Ce tipuri de servicii medicale cuprinde pachetul de bază în asistenţa medicală? Servicii medicale curative;servicii medicale de prevenţie;servicii medicale la domiciliu;servicii medicale adiţionale;activităţi de suport;servicii de administrare de medicamente.

Ce obligații au furnizorii de servicii medicale, adică și medicii de familie? Lista este lungă, însă noi vă prezentăm câteva: „să respecte dreptul la libera alegere de către asigurat a medicului şi a furnizorului; să acorde servicii prevăzute în pachetul minimal de servicii şi pachetul de servicii de bază, fără nicio discriminare;să respecte programul de lucru şi săl comunice caselor de asigurări de sănătate, în baza unui formular al cărui model este prevăzut în norme, program asumat prin contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate; programul de lucru se poate modifica prin act adiţional la contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate;

           să asigure utilizarea formularelor cu regim special unice pe ţară – bilet de trimitere către alte specialităţi clinice sau în vederea internării, bilet de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi prescripţie medicală pentru prescrierea substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope – conform prevederilor legale în vigoare şi să le elibereze ca o consecinţă a actului medical propriu, în concordanţă cu diagnosticul şi numai pentru serviciile medicale care fac obiectul contractului cu casa de asigurări de sănătate;

          să asigure utilizarea prescripţiei medicale electronice pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală, pe care o eliberează ca o consecinţă a actului medical propriu, numai pentru serviciile medicale care fac obiectul contractului cu casa de asigurări de sănătate; să elibereze scrisoare medicală pentru persoanele neasigurate şi bilet de trimitere pentru persoanele asigurate, pentru urgenţele medico-chirurgicale şi pentru bolile cu potenţial endemoepidemic prezentate la nivelul cabinetului, pentru care se consideră necesară internarea;

          să finalizeze actul medical efectuat pentru persoanele asigurate prin eliberarea biletelor de trimitere/ a certificatului de concediu medical/ a recomandării;să respecte protocoalele terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate;să respecte dreptul asiguratului de a-şi schimba medicul de familie după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia, prin punerea la dispoziţia medicului la care asiguratul optează să se înscrie a documentelor medicale‟, transmit reprezentanții CAS Vrancea.

Unde pot sesiza pacienții nereguli în ceea ce privește medicul de familie

De curând, o vrânceancă ne-a semnalat faptul că în localitatea ei, medicul de familie a refuzat să se deplaseze la domiciliu pentru a evalua starea de sănătate a rudei sale bolnave, aflată în imposibilitatea de a se deplasa la cabinet. În ce condiții se acordă consultații la domiciliu? „Consultaţiile la domiciliu se acordă pentru asiguraţii înscrişi pe lista proprie a medicului de familie, în afara cabinetului, în timpul programului de teren (1 oră/ 2 ore pe zi). Consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor 0-1 an, copiilor cu vârsta 0-18 ani cu boli infectocontagioase şi lăuzelor.De asemenea,este considerată consultaţie la domiciliu inclusiv consultaţia/ examinarea acordată de medicul de familie în vederea constatării decesului‟, potrivit CAS Vrancea.

Persoana în cauză ne-a întrebat unde trebuie să se adreseze pentru a sesiza situația cu care se confruntă. „Dacă pacienții apreciază că medicul de familie pe lista căruia este înscris nu respectă obligațiile din spectrul celor anterior menționate, se pot adresa CAS în vederea verificării acestora de către corpul de control al instituției.Facem precizarea că instituţia noastră şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu toate autorităţile abilitate în vederea spijinirii asiguraţilor din județ în vederea beneficierii de serviciile necesare din asistența medicală primară, înţelegând importanţa şi necesitatea acestui aspect‟, spun reprezentanții CAS Vrancea.

Ce se întâmplă în cazul în care „în derularea contractului se constată, de către structurile de control ale caselor de asigurări de sănătate/ Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nerespectarea, din motive imputabile furnizorului/ medicului, a programului de lucru prevăzut în contract, sau că serviciile raportate conform contractului în vederea decontării acestora nu au fost efectuate, ori nerespectarea obligaţiilor referitoare la prescrierea de medicamente cu şi fără contribuţie personală din partea asiguratului şi/sau recomandări de investigaţii paraclinice, care nu sunt în conformitate cu reglementările legale în vigoare aplicabile în domeniul sănătăţii‟?

Răspunsul este clar: „se aplică sancţiuni care vizează diminuarea valorii minime garantate a unui punct per capita (3%,  5% , 10% după caz)‟. Care este programul de activitate săptămânal atât al cabinetului medical individual, cât și cel al „fiecărui medic de familie cu listă proprie care-şi desfăşoară activitatea în alte forme de organizare a cabinetelor medicale, organizat în funcţie de condiţiile specifice din zonă‟? CAS prevede că este vorba de „minimum 35 de ore pe săptămână şi minimum 5 zile pe săptămână‟. Repartizarea programului pe zile și ore este stabilit de reprezentantul legal al cabinetului în funcţie de „condiţiile specifice din zonă‟.

Sursa foto: Antoni Shkraba-pexels.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?