Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

VIDEO și GALERIE FOTO: Prefectul Nicușor Halici caută soluții pentru reabilitarea DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, însoțit de directorul Regionalei de Drumuri și Poduri (DRDP) Buzău, Sorin Robu, directorul Secției de Drumuri Naționale (SDN) Vrancea, Marian Paraschiv, primarul comunei Jitia, Ion Păun și viceprimarul comunei Vintileasca, Dinu Baciu, a vizitat ieri DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Acesta este unul din cele mai deteriorate drumuri naționale din județul Vrancea și, posibil, din țară. Drumul are o lungime de aproape 11 kilometri și este distrus aproape în întregime. Practic, vizita în teren a oficialilor are ca scop găsirea unor soluții de finanțare a lucrărilor de reabilitare a acestui drum. „Am venit ca să punem în linie dreaptă proiectul de modernizare al acestui drum. Acest drum trebuie complet reabilitat de la Jitia și până la Bahnele unde se și termină, aproximativ 11 kilometri. Sperăm ca de anul viitor, dacă avem stabilitate politică și economică, să începem efectiv și lucrările pe DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Sunt optimist în cazul acestui drum că va fi reabilitat. Așa am început în anul 2015 proiectul de reabilitare a DN 2 L Soveja-Lepșa, care anul acesta va fi finalizat. Dacă românii vor avea încredere în continuare în această coaliție și îi vor da votul și în 2024 sunt convins că în următorii 3-4 ani acest drum va arăta normal și nu va mai fi dezastrul care îl vedem astăzi“, a declarat prefectul Nicușor Halici.

La rândul său, directorul DRDP Buzău, Sorin Robu, a precizat că va demara, în regim de urgență, o expertiză tehnică pe DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele, apoi va fi începută „procedura de realizare a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pe acest drum”. „Toate aceste proceduri le vom realiza pentru a putea reabilita și moderniza acest drum. Până la demararea lucrărilor propriu zise de reabilitare a drumului, SDN Focșani va realiza lucrări de întreținere acolo unde se mai poate. Deja drumul se află într-o stare critică și de aceea principalul obiectiv este realizarea cât mai rapid a expertizei și DALI în vederea demarării cât mai rapide a lucrărilor de execuție pe acest drum“, a declarat directorul Regionalei de Drumuri și Poduri Buzău, Sorin Robu.

Referitor la reabilitarea celor 8 poduri de pe DN 2 N, care sunt grav deteriorate, prefectul Nicușor Halici a dat asigurări că și acestea vor intra într-un amplu proces de reabilitare. Acesta a susținut că au fost realizate, sau sunt în curs de realizare, expertize tehnice pentru cele două poduri din proximitatea comunei Jitia, poduri cu indicativele la kilometrul 51+300 și 51+800. Ambele ar trebui dărâmate și construite poduri noi. „Avem podul de la intrarea în satul Jitia, de la kilometrul 51+800, pentru care au fost demarate procedurile de reabilitare. Documentația este în acest moment la Ministerul Transporturilor pentru avizele necesare proiectului tehnic. După ce vor fi obținute aceste avize, DRDP Buzău va scoate la licitație proiectul de reabilitare și modernizare a acestui pod. Aceeași procedură se va derula și în cazul podului de kilometrul 51+300 care este expertizat și va fi stabilită suma necesară pentru demararea procedurilor de reabilitare și modernizare. Mai avem și alte poduri, majoritatea tot în această zonă care vor fi reabilitate și pentru care DRDP Buzău a alocat deja fonduri, respectiv 2,7 milioane lei“, a susținut prefectul Nicușor Halici.

Încep lucrările la podul peste râul Râmnicu Sărat, la Jitia

Prefectul și oficialii de la Drumuri și Poduri au vizitat și locul în care va fi construit podul peste râul Râmnicu Sărat, la Jitia, pe DN 2N, pod care va asigura legătura cu județul Buzău prin intermediul DJ 204C Vintilă-Vodă – Sărulești – Bisoca – limită județ Vrancea, drum aflat în plin proces de reabilitare și asfaltare. Prefectul Nicușor Halici a anunțat că lucrările la acest pod vor începe în această vară. Acesta propune un proiect ambițios dar care ar putea deveni realitate dacă toți factorii implicați își vor face bine treaba.

Prefectul Halici propune reabilitarea unor drumuri care să conecteze practic toată zona de munte a județului Vrancea, de la Lepșa-Soveja, Tulnici-Păulești-Vrâncioaia-Spulber-Nereju-Andreiașu de Jos-Vintileasca și mai departe, de la Vintileasca, prin Jitia, la Bisoca în județul Buzău. „Este vorba de mai multe drumuri care ar urma să fie reabilitate și asfaltate și care să conecteze toate localitățile din zona de munte a județului Vrancea, care este una deosebit de frumoasă, și mai departe să se conecteze cu localitățile de munte din județul Buzău. Este un proiect care va duce la dezvoltarea turistică și economică a acestor localități“, a susținut prefectul Nicușor Halici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?