Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Sentință definitivă: închisoare pentru agenții de pază care au bătut un bărbat, l-au lăsat inconștient pe stradă, victima decedând la spital

Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv în dosarul celor doi agenți de pază considerați vinovați de moartea unui bărbat de 42 de ani, din Țifești, pe care l-au lovit până l-au lăsat inconștient, în vara anului 2018, în Cartierul Sud din Focșani. Dacă inițial prin sentința pe fond cei doi inculpați au fost condamnați la închisoare cu suspendare, în apel soluția a fost una mult mai dură. Astfel, instanța a admis apelurile declarate de procurori, dar și de familia victimei, înlăturând „dispozițiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii față de inculpații (…)”, adică cei 2 ani şi 9 luni, respectiv 2 ani şi 8 luni închisoare, cât era pedeapsa stabilită pe fond, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Înlătură din sentința penală apelată dispozițiile privind reținerea circumstanțelor atenuante judiciare (…) față de inculpatul (…) și reținerea circumstanțelor atenuante judiciare (…) față de inculpatul (…). Majorează de la 2 ani și 9 luni închisoare, la 5 ani închisoare pedeapsa aplicată inculpatului (…) pentru comiterea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, (…) pedeapsă care se va executa în regim de detenție. Majorează de la 2 ani și 8 luni închisoare, la 4 ani și 6 luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului (…) pentru comiterea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, (…) pedeapsă care se va executa în regim de detenție”, se arată în minuta CA Galați.

Majorată a fost și pedeapsa aplicată celui de-al treilea inculpat din dosar, care a fost judecat pentru mărturie mincinoasă – de la 8 luni închisoare, la 1 an și 6 luni, cu suspendare. Totodată, modificări au fost aplicate și în ceea ce privește latura civilă: „Majorează de la suma de câte 300 Euro, la suma de câte 2.000 Euro în echivalent în lei la data plății, cuantumul daunelor morale la care au fost obligați în solidar inculpații (…) către fiecare dintre părțile civile (…). Definitivă”.

Inițial, în cursul urmăririi penale, cele trei părți civile precizaseră că vor 25.000 lei – daune materiale şi 100.000 euro – daune morale, iar în cursul cercetării judecătoreşti s-au constituit părţi civile cu suma de 20.000 euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând daune materiale şi 80.000 euro fiecare parte vătămată, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând daune morale.

Incidentul care a dus la decesul victimei, cunoscut drept consumator de alcool care nu de puține ori stârnise scandaluri în Cartierul Sud al Focșaniului, inclusiv cu agenții de pază, a avut loc în seara de 30 august 2018. Faptul că un bărbat zace inconștient pe stradă a fost anunțat de un martor, de aici demarând ancheta. Victima a fost identificată, însă a fost mai greu cu autorii, dat fiind că aceștia inițial nu au recunoscut nimic, iar mai apoi au dat declarații contradictorii. Până acolo însă, după agresiune, victima a fost preluată de un echipaj SMURD, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgenţă „Sf.Pantelimon”, iar a doua zi fiind transferată de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași pentru îngrijiri de specialitate, însă la data de 14 septembrie 2018 a decedat.

Deja ancheta relevase că la data incidentului, vânzătoarea unui magazin de unde victima cumpărase alcool, solicitase ajutorul agenților de pază, apăsând butonul de panică, dată fiind atitudinea reclacitrantă a bărbatului. „(…) semnalul de „urgență” transmis de vânzătoarea (…) a fost recepționat la Dispeceratul (…) chiar în momentul în care (…) se aflau la locuința lui (…), astfel că, solicitându-i-se telefonic intervenția de îndată la fața locului, s-au deplasat toţi trei direct la magazin. În interiorul autoturismului condus de (…) era montată o cameră de înregistrare imagini video, care era în funcţiune şi care a surprins evenimentele ulterioare, inclusiv momentul și o parte a locului în care victima (…) a suferit leziunile traumatice ce au dus la decesul său”, se reținea în rechizitoriu, așa cum apare pe rejust.ro, cu mențiunea că inițial victima a fost lovită cu pumnii de unul dintre agenții de pază, a căzut cu capul de asfalt și a suferit un traumatism cranio-cerebral cu contuzie cerebrală, fracturi craniene, edem cerebral difuz, hematom subdural acut emisferic stâng cu angajare subfalciformă şi ischemie cerebrală, complicat în evoluţie cu bronhopneumonie.

Fără a se putea stabili cu exactitate cronologia loviturilor aplicate victimei, (…) l-a mai lovit de câteva ori cu un obiect contondent (cel mai probabil cu bastonul telescopic) pe (…) care era căzut pe asfalt, împrejurare în care şi inculpatul (…) i-a aplicat o lovitură cu piciorul, cu intensitate, probabil în zona capului. Astfel victimei (…) i s-au cauzat şi alte leziuni traumatice, pe lângă cele faciale şi cranio-cerebrale, respectiv echimoze şi excoriaţii la nivelul toracelui posterior, flancului drept şi pe coapsa dreaptă, inculpaţii încetând agresiunea în momentul în care din magazin au ieșit (…). Realizând gravitatea leziunilor suferite de (…) i-a acordat imediat primul ajutor victimei, vânzătoarea (…) punându-i la dispoziție un pet de 5 litri cu apă, la solicitarea lui. În continuare, agentul de pază (…) l-a stropit cu apă pe față pe (…) și „i-a tras limba de pe gât”, ridicând victima și sprijinind-o de un autoturism parcat lateral.

Imediat la fața locului a ajuns și echipajul nr. 2 al (…), respectiv agentul (…), camera video montată pe acest SUV surprinzând și înregistrând momentul în care (…) fusese deja agresat și se afla căzut inconștient pe asfalt, respectiv pe locul de parcare liber, între cele două autoturisme, chiar în zona (apropierea) ușilor de acces în magazin. Cu toate că accidentul s-a petrecut în jurul orei 21.30, acesta a atras atenția și altor persoane care locuiau în zonă, o parte dintre ele deplasându-se la fața locului. Întrucât între persoanele prezente a început să se vehiculeze ideea că victima a fost agresată de agenții de pază, (…) l-au abandonat pe (…), prăbușit pe asfalt la locul comiterii faptelor, fără a solicita sau a sesiza autoritățile competente în a interveni în astfel de situații (poliție, ambulanță etc.)”, se mai arată în aceeași sursă.

Chiar dacă agresorii au încercat să minimalizeze incidentul, ba chiar al treilea inculpat s-a jurat inițial că cei doi agenți de pază nu ar fi lovit victima, ci că acesta din urmă, fiind în stare avansată de ebrietate, a sărit la bătaie, motiv pentru care şi-a pierdut echilibrul, a căzut şi s-a lovit cu capul de asfalt, ancheta a scos la iveală succesiunea evenimentelor. Atunci când au fost trimiși în judecată, procurorul reținea că, în calitate de agenți de pază, după ce au ieşit din tură, inculpații s-au deplasat la o intervenţie pe strada Revoluţiei din Municipiul Focşani, aplicându-i victimei două lovituri cu pumnii sau cu obiecte contondente în zona stângă a bărbiei și a arcadei ochiului drept, dar şi alte lovituri cu un obiect contondent la nivelul toracelui posterior, flancului drept şi pe coapsa dreaptă, determinând căderea lui pe spate, pe coate, cu impact cranian de asfalt, victima suferind astfel multiple leziuni ce au dus la deces în data de 14 septembrie 2018, acest rezultat fiindu-le imputabil sub forma culpei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?