Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

426 de urși pot fi împușcați în următorul an

Vânătorii vor putea împușca 11 urși pe fondurile de vânătoare din Vrancea, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Mediului privind aprobarea nivelului de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de specia urs. Proiectul de ordin care a fost supus dezbaterii publice propune ca 426 urși să poată fi împușcați în perioada 15 mai 2023 – 14 mai 2024, la nivel național, însă nu vor putea fi împușcate exemplarele dominante, precum și femelele însoțite de pui cu vârsta sub doi ani. La nivelul județului Vrancea au fost stabilite 10 fonduri cinegetice unde pot fi împușcați maxim 11 urși. Este vorba despre fondurile cinegetice Căldări, Pietrosu, Condratu (2), Lepșa, Macradeu, Dragomirna, Câmpuri, Vizantea, Andreiașu, Milcovelu.

De asemenea, ordinul menționat prevede că, suplimentar celor 426 de urși, care reprezintă nivelul de prevenție, mai pot fi „recoltați” 60 exemplare de urs care reprezintă nivelul de intervenție la nivel național. Este vorba despre cazurile excepționale, pentru combaterea atacurilor animalelor asupra persoanelor și bunurilor acestora. În acest caz, urșii pot fi împușcați doar de către personalul tehnic de specialitate al gestionarului sau al gărzii forestiere competente, prin metoda „la pândă” sau „dibuit”. Reprezentanții Ministerului Mediului au justificat numărul mare de urși care pot fi împușcați „preventiv”, prin creșterea populației de urs în ultimii ani.

S-au făcut corelații statistice între valoarea, numărul pagubelor în ultimii doi ani cu densitățile prezentate mai sus, iar concluzia este că există o corelație foarte strânsă între pagubele produse și densitățile zonale ale speciei chiar dacă din literatura de specialitate reiese faptul că sunt și alți factori care influențează frecvența pagubelor. Numărul maxim de exemplare a fost calculat pentru anul 2022, pornind de la estimările la nivel de fond cinegetic, centralizate de către Agențiile județene de Protecția Mediului și aplicând corecția negativă de 0,5. A rezultat un număr maxim de indivizi de 8.093, cifră cu care s-a lucrat mai departe pentru toate calculele efectuate”, se arată în referatul atașat proiectului de hotărâre.

Proiectul de ordin a atras însă criticile ONG-urilor din domeniu, care avertizează că cifrele referitoare la populația de urși nu sunt realiste. „E un număr care pentru următoarele 12 luni va reprezenta un index al morții, un fel de contor care va înregistra niște împușcături, urmate de un răcnet dureros, apoi o cină festivă la un foc de tabără lângă cabana de vânătoare și la final de tot, după măsurători de blană și trofeu, va fi și o plată consistentă. Ne-am dus barbar și rușinos la cel mai mare număr a morții planificate din istoria României, pentru că nimeni nu a îndrăznit așa ceva!”, atrage atenția într-o postare pe Facebook Silviu Chiriac, consilier la Agenția de Protecția Mediului Vrancea și manager al mai multor proiecte europene dedicate protecției animalelor în Vrancea.

Sursa foto: pixabay.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?