Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Suceava: Intervenţie chirurgicală cu „cell-saver” realizată în premieră la SJU, pentru un pacient de 240 kilograme

O intervenţie chirurgicală ortopedică complexă, ce a necesitat şi utilizarea, în premieră în judeţ, a unui aparat de tip „cell-saver‟ pentru auto-transfuzie, a fost realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, în cazul unui bărbat în vârstă de 41 de ani cu obezitate morbidă, având o greutate de aproximativ 240 kilograme.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat, joi, că pacientul a fost implicat într-un accident rutier în urmă cu două săptămâni, iar investigaţiile efectuate în UPU au identificat o fractură la nivelul şoldului stâng ce necesita intervenţie chirurgicală ortopedic (fractură de cotil stâng cu deplasare mare, echivalentă cu o separare a articulaţiei şoldului.

A fost o adevărată provocare pentru personalul medical întrucât intervenţia a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente şi chiar şi aşa am fost la limita tehnologiei. De asemenea, investigaţiile imagistice s-au efectuat cu dificultate din cauza circumferinţei abdominale a pacientului care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului. Intervenţia a durat aproximativ şase ore. Numai instalarea pacientului pe masa de operaţie a durat 45 de minute şi a necesitat şapte persoane‟, a explicat dr. Dan Teodorovici.

El a spus că, în condiţiile în care riscul de sângerare masivă la un astfel de pacient era ridicat, echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră, a unui dispozitiv aflat în dotarea spitalului, achiziţionat din fonduri proprii, de tip „cell-saver‟, pentru a recupera o parte din sângele pierdut intraoperator şi a-l transfuza înapoi pacientului. În timpul intervenţiei, pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sânge, din care s-a reuşit recuperarea, procesarea şi transfuzarea a aproximativ 1 litru concentrat eritrocitar.

Evoluţia pacientului a fost favorabilă până în acest moment, dar este necesară supravegherea lui în continuare deoarece riscul de a dezvolta complicaţii majore este ridicat. Acesta este pacientul cu greutatea cea mai mare operat până acum în Secţia de ortopedie a SJU Suceava. Echipa operatorie a fost formată din medicii ortopezi Marius Grămadă, Ciprian Puha, Rareş Voinea, medicii anestezişti Vasilcovici Adrian, Stănescu Dorin şi asistenţii medicali Panciuc Dana şi Jureschi Anca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?