Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: „Se pare că s-a înființat alianța PNL-PSD și la Focșani”. Vot aproape unanim în ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local

Ședință extraordinară extraordinar de liniștită ieri în Consiliul Local Focșani, de parcă „zăpada mieilor”, care nu a contenit să cadă ziua, le-a adus un gând bun majoritarilor. Aproape tuturor, dar nu mai căutăm nod în papură, așa că putem sublinia că, în sfârșit, majoritarii au părut că și-au adus aminte ce i-a adus de fapt în scaune: interesul de a veghea la binele focșănenilor, tradus în votarea proiectelor importante pentru comunitate. Patru proiecte au fost pe ordinea de zi, toate patru fiind votate aproape fără rezerve și, clar, fără certurile care deja păreau a fi cuvântul de ordine în ședințele de CL Focșani. Nu au fost discuții la trei dintre proiecte, cel de-al doilea de pe ordinea de zi stârnind însă ceva discuții, care au venit din partea liberalului Costel Bîrsan, proiect care viza aprobarea documentației tehnico-economice, faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Creșterea performanței energetice a cinematografului Unirea”.

Însă, așa cum a spus de la început Bîrsan, liberalii au votat în final „pentru”, chiar dacă acesta a arătat că la proiect ar trebui făcut un amendament, astfel încât să se renunțe la soluția de încălzire mixtă, respectiv o parte de la ENET și o altă parte din sursă proprie. Proiectul de reabilitare a fost aprobat pentru a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar primarul Cristi Valentin Misăilă a arătat că în „propoziție” este vorba doar despre faza DALI, așa cum se stipulează și în titlu. „Vorbim despre o creștere energetică a Cinematografului Unirea, nu trebuie să uităm că acesta este principalul obiectiv finanțat prin PNRR, unde avem deja contractul semnat. (…) Această clădire, în acest moment, în cartea funciară, are 800 de metri pătrați. Dar în final, (…) noi ne propunem ca această sală să fie o sală multimedia funcțională, care să fie utilizată de toate unitățile de învățământ din municipiul Focșani care nu beneficiază de o asemenea sală. Și proiectantul a propus construcții suplimentare, care să asigure fluxurile, care să asigure utilitățile, astfel încât să fie o clădire funcțională și cu un consum cât mai mic de energie.

Avem în acest moment un sistem mixt la Școala Generală „Anghel Saligny”, care funcționează foarte bine și pe partea de pompă de căldură și pe partea de energie termică de la sistemul centralizat de termoficare. (…) Acesta este doar un document estimativ, principalii indicatori tehnico-economici aferenți investiției – se face aici o precizare foarte clară cu privire la indicatorii de eficiență energetică. Obiectivul principal al acestui proiect este de creștere a eficienței energetice. Adică scăderea consumului de energie. Când s-a făcut acest bilanț s-a ținut cont de condițiile din ghidul de finanțare și s-au propus soluțiile existente în acest moment pe piață. (…) Aceasta este doar faza DALI. Dacă se vor aproba indicatorii tehnico-economici, vom elabora caietul de sarcini și vom scoate la licitație serviciile de proiectare tehnică și execuția lucrărilor. La momentul în care vom avea desemnat un câștigător și vom avea semnat un contract de proiectare tehnică și execuție, putem să ne întâlnim cu proiectantul desemnat să stabilească prin proiectul tehnic soluția cea mai eficientă”, a explicat primarul.

Votul pe proiect a fost aproape unanim, pentru că au fost totuși și două abțineri din partea viceprimarului USR Alexandra Tătaru și a colegei acesteia de partid, Mirela Stroie, semn că nici majoritarii nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Drept e, doamna Tătaru a încercat pe tot parcursul discuțiilor să-și convingă colegii PNL-iști aflați la stânga și la dreapta – Costel Bîrsan și Victor Dumitru – că are o idee, care să le influențeze probabil votul, respectiv să „reconsidere acest proiect” – ceea ce a făcut dumneaei. Nu a funcționat, chit că doamna vice a făcut un efort și i-a înmânat telefonul său lui Victor Dumitru, pentru ca acesta să citească cine știe ce. Însă după discuții, doar aripa USR formată din două persoane s-a abținut, astfel că proiectul a trecut. Același lucru s-a întâmplat și la proiectul următor, care viza aprobarea proiectului și cheltuielilor legate de proiect pentru obiectivul „Creșterea performanței energetice a cinematografului Unirea”.

Nu a susținut nimeni ideile doamnei Tătaru, ceea ce înseamnă că, practic, alianța din micul legislativ focșănean funcționează doar când vine vorba de ideile liberale, care sunt susținute fără rezerve de aripa USR. Nu și invers. Însă, apropo de alianță, primarul Cristi Valentin Misăilă a remarcat la final, după ce și al patrulea proiect a fost votat (unanim), că, în sfârșit, poate fi pace și înțelegere și în CL Focșani, iar beneficiari sunt focșănenii. Ceea ce ne dorim cu toții, nu-i așa? „Țin să vă mulțumesc doamnelor și domnilor consilieri. Se pare că s-a înființat alianța PNL – PSD și la Focșani. Eu sunt deschis întotdeauna discuțiilor și dialogului”, a subliniat edilul municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?