Percheziții în comuna Vânători și audieri, într-un dosar DIICOT

0
2675

Percheziții ieri într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vrancea, urmate de audieri, în cauză fiind efectuate cercetări în legătură cu exploatarea și valorificarea ilegale de agregate (pietriș și nisip) din albia râului Putna. Ar fi vorba despre un areal concesionat începând cu anul 2009 și până în luna martie 2023 de către Primăria Vânători. În acest context, parte din cele 10 percheziții derulate ieri au fost efectuate la sediul primăriei, celelalte vizând domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, dar și sediile și punctele de lucru ale unor societăți.

Ulterior perchezițiilor, la sediul DIICOT au fost conduse pentru audieri 21 de persoane, inclusiv din administrația publică locală. Audierile au durat până târziu în noapte, însă până la ora închiderii ediției procurorii nu au dispus măsuri preventive.
Potrivit DIICOT, faptele anchetate sunt constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, exploatarea de agregate minerale în zonele de protecţie sanitară a surselor de apă, în zonele de protecţie a albiilor şi a malurilor, furt calificat în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu.
Procurorii spun că terenul din Vânători ar fi fost concesionat pentru realizarea unui bazin piscicol și a unui parc de agrement, contractul de concesiune fiind preluat în 2015 de o altă societate comercială, în vederea finalizării clauzelor contractuale. „Folosindu-se de contractul de concesiune, membrii grupului infracțional organizat și-au însușit fără drept agregatele minerale naturale (balast, nisip și pietriș) existente atât pe suprafața concesionată cât și în perimetrele limitrofe. De asemenea, în vederea asigurării accesului autovehiculelor de mare tonaj către suprafețe exploatate, membrii grupului infracțional au construit un drum pe terenurile deținute de diverse persoane fizice, folosind documente false. Exploatarea agregatele minerale naturale a avut loc în perioada 2009 – martie 2023, în ciuda faptului că obiectul contractului de concesiune încheiat în 2009 nu a fost realizat, fiind încheiate acte adiționale cu nesocotirea atribuțiilor autorității locale și nefiind verificat în toată această perioadă stadiul realizării contractului”, se arată într-un comunicat DIICOT, cu mențiunea că până la acest moment, prejudiciul de care se face vorbire ar fi de 12.366.300 de lei, adus în dauna unității administrativ – teritoriale. Totodată, procurorii mai arată că „o parte din sumele de bani încasate din valorificarea agregatelor exploatate ilegal nu au fost evidențiate în actele contabile ale societăților, nefiind calculate și plătite obligațiile fiscale aferente”.

Sursa foto: romaniamama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here