Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

GALERIE FOTO: Principalele activități desfășurate în CDI al Liceului „Eremia Grigorescu” din Mărășești în cadrul programului ”Școala Altfel”

Programul Național ”Școala Altfel” – 2023 în C.D.I.

Școala Altfel” este un program național implementat de către Ministerul Educației, program al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor, oferind actorilor educaționali implicați posibilitatea de a proiecta, testa și evalua abordări eficiente pentru dezvoltarea acestor competențe și abilități.

Centrul de Documentare și Informare – CDI, structură infodocumentară modernă, un centru de resurse pluridisciplinare şi multimedia, care oferă beneficiarilor un spaţiu de formare, de comunicare, de informare şi de exploatare a fondului documentar şi a tehnologiilor informaţiei şi comunicării în educaţie, un loc de cultură, deschidere, întâlnire şi integrare; devenind un spațiu ideal de implementare a programului național ”Școala Altfel”.

În perioada 13 -17 martie s-a desfășurat ”Școala Altfel” și la Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” din Mărășești, în Centrul de Documentare și Informare – CDI desfășurându-se o serie de activități (miniconferințe, dezbateri, workshop-uri, concursuri, lecturi interactive, ș.a.) din cadrul unor proiecte educaționale, locale, regionale și naționale, cum ar fi ”Dacă stelele se sting. Zbor de fluturi în vânt…”, ”Proiect: Cetățeanul”, ”Educație pentru carieră. Aripi spre viitor”, ”Tineri în pragul vieții”, ”Șoriceii de bibliotecă”.

Săptămâna ”Școala Altfel” în CDI a debutat cu parcurgerea primilor pași din cadrul implementării proiectului aflat sub patronajul Institutului Intercultural din Timișoara și a Ministerului Educației, ”Proiect: Cetățeanul”. Acest proiect se bazează pe studierea de către elevi a unei probleme a comunităţii locale ce presupune o politică publică. Astfel, un grup de 24 de gimnaziști de la Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” din Mărășești care au fost cooptați în acest program au identificat o serie de probleme ale comunității locale și, pe parcusul a trei zile au dezbătut care dintre acestea să devină tema lor de cercetare și elaborare a unei politici publice. La final, prezentând argumente și contraargumente, votând anonim și online, grupele au ales ”crearea unui spațiu de agrement în curtea școlii” ca fiind problema de politică publică de interes local.

Seria de conferințe pentru elevi a făcut parte din planul de activități ale Proiectului ”Dacă stelele se sting. Zbor de fluturi în vânt…”, proiect finanțat de către TOLI – Institutul Olga Lengyel pentru studii asupra Holocasutului și Drepturile Omului (New York, USA), cu sprijinul Institutului Intercultural din Timișoara. Astfel, domnul profesor Sebastian Rășinar de la Colegiul Economic ”Iulian Pop” Cluj-Napoca le-a prezentat elevilor noștri elemente definitorii ale istoriei, culturii și civilizației iudaice, conferențiind și despre principalele date și manifestări ale Holocaustului din România și Europa. A doua conferință a fost susținută de o invitată remarcabilă: doamna Cătălina Olteanu, membră a Colegiului Director la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), aceasta vorbind elevilor despre discriminare și modul în care pot să combată efectele acesteia, arătând că și ei pot reuși în evoluția lor socială și educațională. Seria de conferințe a fost încheiată de o invitată deosebită, un om minunat si plin de înțelepciune: doamna Peninah Zilberman, CEO al Fundației Tarbut Sighet, aceasta conferențiind despre Holocaust și oferind elevilor noștri pilde din experiența sa de viață.

Despre ”Oameni între oameni”, temă din cadrul proiectului educațional de parteneriat regional ”Tineri în pragul vieții”, a vorbit elevilor noștri părintele Sorin Anghel de la Parohia ”Sfinții Împărați” Haret, oferind alese cuvinte de învățătură creștină. De asemenea la acest proiect au participat și agenții de la Biroul Siguranță Școlară, aceștia prezentând elevilor temele ”Dă block agresivității” și ”Vise sfărâmate”.

Workshop-urile destinate elevilor au vizat organizarea activității din cadrul proiectului educațional ”Educație pentru carieră. Aripi spre viitor” sub titulatura de Cafeneaua Meseriilor. Invitații, domnul Daniel Drăgan, doamna Any Marie Drăgan, doamna Lavinia Anghel și domnul Răzvan Dogaru, au vorbit elevilor despre meseria de jurist, asistent social, profesor, economist și auditor. ”În cadrul întâlnirii am dorit să le transmit ce poate să facă un asistent social pentru oameni și comunitate. Am încercat să le transmit despre frumusețea lumii (…) și cum (…) nu trebuie să se oprească din a face tot ce îi stă în putere pentru a avea acea lume pentru oameni”, ne-a declarat doamna Any Marie Drăgan. Aceasta a participat și la activitatea ” A fi voluntar SEV” , împreună cu echipa de voluntari (Danemarca, Franța, Spania, Germania, Georgia și Turcia) ai Corpului European de Solidaritate din cadrul Asociației Voluntariat Pentru Viață. Astfel, voluntarii au vorbit elevilor despre ce înseamnă voluntariatul și ce anume îi motivează.

Șoriceii de bibliotecă” ai Școlii Gimnaziale ”Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești, însoțiți de către prof. Daniela Mihalcea, prof. Irina Cuptor și prof. Olga Stafe, au participat la ateliere de lectură și au făcut cunoștință cu „Petunia”, o gâscă care le-a dat o lecție de viață: nu este suficient să ai cărți, trebuie să înveți să citești și trebuie să le citești!.

La finalul unei săptămâni altfel, CDI a găzduit concursul de limba franceză „100 de întrebări pentru un campion. Vive la francophonie”, concurs inițiat de către doamna prof. Oana Dima, organizat și desfășurat în colaborare cu doamna prof. Anca Broina, sărbătorind în avans Ziua Francofoniei.

Acestea au fost principalele activități desfășurate în Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești în cadrul programului național ”Școala Altfel” – 2023.

Mulțumesc, pe această cale tuturor elevilor și cadrelor didactice care au participat, zi de zi, la un adevărat maraton multimedia, cultural și social!

Prof. documentarist Anamaria Zaharia-Nechifor,

Responsabil Centrul de Documentare și Informare

Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești, județul Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?