Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO și GALERIE FOTO: Manifestări ample la Focșani pentru a marca Ziua Aeronauticii Militare

Moment istoric sărbătorit la Focșani: împlinirea a 110 ani de Aeronautică Militară în România. Activitățile dedicate acestui eveniment organizat de Asociația „Mărăști 1917- Mareșal Averescu”, Ministerul Apărării Naționale și Primăria Municipiului Focșani, au debutat vineri, în jurul orei 11:30, cu o formațiune de avioane și elicoptere din dotarea Forțelor Aeriene Române care au survolat zona centrală a Focșaniului. Printr-o postare pe pagina de Facebook, Cristi Misăilă, primarul orașului Focșani a precizat că „zona centrală a Municipiului Focșani fost survolată aerian, astăzi, de formațiuni de avioane IAR 99, IAK 52 și elicoptere IAR 316b în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 110 ani de Aeronautică Militară în România(…)‟.

Tot vineri, în sala de festivități a Colegiului Național „Unirea‟ Focșani a avut loc o prezentare a istoriei și ofertei educaționale a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” – Brașov, Academiei Tehnice Militare București, Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc. Printre invitații de la eveniment, s-au aflat: Nicușor Halici – prefectul județului Vrancea, Ionel Cel-Mare – vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Eduard Bachide –secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, comandor aviator (rez.) lect. univ. dr. Jănel Tănase – președintele Asotiației „Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu‟, profesorul Cornel Noană – directorul Colegiului „Unirea‟ Focșani, reprezentanți ai garnizoanei Focșani, elevi de liceu și studenți ai academiilor militare.

Armata reprezintă chintesența existenței poporului și a țării

Ajuns la Focșani cu ocazia acestui eveniment, Eduard Bachide, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, a spus că cei „110 ani de Aeronautică Militară în România, 140 de ani de la nașterea generalului aviatorului Andrei Popovici, dar și 140 de ani de la înființarea Diviziei 6 Infanterie Focșani reprezintă evenimente extrem de importante pentru continuitatea dumneavoastră, dar și pentru istoria armatei române. Mă bucur nespus să pot fi alături de dumneavoastră astăzi pentru a ne aduce aminte de evenimente emblematice care au scris istoria noastră și să aducem un omagiu celor căzuți la datorie prin sacrificiul și devotamentul față de țară (…)‟.

Onorat și emoționat, Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, a vorbit despre importanța momentului și despre rolul pe care armata îl are în asigurarea securității și integrității teritoriale și umane. „După religie, poporul nostru a păstrat întotdeauna armata în inimă, în port și, mai ales, în reprezentare și activitate. Iar armata română este recunoscută și apreciată la cel mai înalt nivel nu doar de către poporul român, ci și de foarte multe alte popoare, fiind recunoscută și prin diversele parteneriate strategice pe care le avem.

Noi, cei de astăzi, suntem datori să rememorăm, să comemorăm și, mai ales, să aducem aprecierile cele mai înalte celor dinaintea noastră care au făcut sacrificii imense și, mulți dintre ei, pe cele supreme, pentru ca noi să trăim așa cum trăim astăzi. Și mai avem o mare responsabilitate, să construim viitorul (…) Armata reprezintă chintesența existenței poporului și a țării (…)‟, a spus Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea.

Profesorul Cornel Noană, directorul Colegiului Național „Unirea‟ Focșani este de părere că „poate nici o armă și nici o îndeletnicire nu este mai palpitantă decât zborul. Păstrând proporțiile, ceea ce facem noi, în școlile din România, este să vă învățăm (n.r. pe elevi) să vă luați zborul. După ce zburați de la solul acesta care este școala, vă dorim să aveți un zbor lin, cu escale chiar și în academiile forțelor aeriene sau în alte academii militare. În orice caz, să fie cât mai înalt (n.r. zbor) și să poposiți în toate țintele vieții voastre. Vă urez succes‟.

Și comandor aviator (rez.) lect. univ. dr. Jănel Tănase a vorbit despre importanța evenimentului spunând că 110 ani de Aeronautică Militară în România este o clipă astrală a istoriei naționale și mai ales a istoriei aeronauticii. Pionieratul românesc în aeronautică și pionieratul românesc în aviație au marcat destinul acestei arme. Dacă de la cei care au construit armele, au proiectat și au zburat, s-a ajuns până la momenul acela în care clasa politică românească a înțeles să creeze acastă a cincea armă prin legea de organizare a Aeronauticii Militare care a intrat în vigoare la 1 aprilie 1913, este un fapt care trebuie să ne aducă în atenție momente fundamentale care au creionat istoria acestei arme (…)‟.

Elevii de liceu au aflat și oferta educațională a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” – Brașov, Academiei Tehnice Militare București și Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc aflând chiar de la studenți care sunt beneficiile acestui sistem de învățământ.

Pentru a marca „105 de la realizarea idealului național milenar, România Mare; 110 ani de Aeronautică Militară în România, 1 aprilie 1913-1 aprilie 2023; 140 de ani de la înființarea Diviziei 6 Infanterie Focșani, 1 aprilie 1883-1 aprilie 2023; 111 ani de zbor la Focșani, 26 mai/10 iunie 1912-10 iunie 2023; 140 de ani de la naşterea, la 14 august 1883, Generalului Aviator vrâncean Andrei Popovici, personalitate de excepție a aviației militare, comandantul eroicului Grup 2 Aeronautic, artizanul victoriilor aeriene în Bătălia de la Mărăşeşti; 95 de ani de la finalizarea și sfințirea bisericii din satul martir Mărăști de către «Societatea Mărăști» și punerea pietrei fundamentale a criptelor-mausoleu (Mausoleului Eroilor) de la Mărăști; 106 de la Marea Victorie a Armatei Române în Bătălia de la Mărăști și 90 de ani de la prezentarea în zbor, la Focşani, la 11 iunie 1933, primului avion achiziţionat de A.R.P.A. – Filiala Putna, destinat pregătirii piloţilor români‟, activitățile au continuat cu un spectacol omagial. Spectacolul a avut loc în sala Cinematografului „Balada‟ din Focșani și a fost organizat de studenții Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” – Brașov, și elevii Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc, invitații bucurându-se și de participarea artiștilor Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”.

Sâmbătă, 18 martie 2023, „cu intenția de a marca 164 ani de la naștere (9/21 martie 1859), Asociația «Mărăști 1917- Mareșal Averescu» va depune o coroană de flori la bustul Mareșalului Alexandru Averescu de la Mausoleul Mărăști, unde acesta își doarme somnul de veci în sarcofagul central‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?