Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

O nouă zi, un nou caz de violență în rândul elevilor. De data asta, la Școala „Oana Diana Renea‟ Focșani

Săptămâna trecută, în ziua publicării articolului privind elevul de la Școala „Nicolae Iorga‟ din Focșani, care a stat trei zile în spital după ce a fost lovit de un coleg, ne-a fost semnalat un nou caz de violență în rândul elevilor. La redacție, am primit un mesaj din partea unui părinte al cărui copil învață la Școala Gimnazială „Oana Diana Renea‟ Focșani, părinte care se plânge de faptul că în clasa respectivă ar exista un copil care „creează probleme colegilor‟. Iată mesajul: „De la începutul anului școlar, a fost mutat un copil de la o altă clasă în clasa copilului. Elevul care a fost mutat în clasa copilului meu, este un copil «problemă» încă de la clasele (…). Acesta a venit la școală de la începutul anului școlar, dar a lipsit ceva timp înaintea vacanței de Crăciun. După ce copiii s-au reîntors la școală, acest copil a început să creeze probleme (deranja orele, nu-și lua notițele, făcea fetele curve etc.). Menționez că totuși copilul acesta are note de trecere la toate materiile chiar dacă el nu are nici caietul de clasă. Copilul «problemă» își aruncă caietele pe geam, a rupt uniforma unui coleg, face gesturi obscene în timpul orelor și în timpul pauzelor, deranjează continuu orele de curs, nepermițând celorlalți copiii să aibă accesul la o educație, este violent cu colegii, dar totuși școala nu face nimic (…)‟.

În același mesaj, părintele mai spune că respectivul elev „scuipa colegii, avea un limbaj vulgar, își închidea colegii în baie, bătea colegii, le rupea uniformele școlare, îi amenința cu bataia‟. Mai mult decât atât, săptămâna trecută, „a lovit o fată din clasă în jurul feței cu un pix, provocându-i acesteia o rană din care a ieșit sânge. A venit poliția, dar tot nu s-a rezolvat nimic, chiar dacă acest copil are un comportament violent. Părinții au semnat o petiție, aceasta neavând niciun efect asupra copilului. (…) Ce se așteaptă, să se ajungă la ceva mai grav? Acesta este sistemul de învățământ, de aceea vă cer ajutorul‟.

Potrivit acestui părinte, copilul ar beneficia de o formă de protecție socială. Pentru a verifica cele reclamate, am luat legătura atât cu directorul unității de învățământ, cât și cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea.

Ce spune directorul școlii

Contactat telefonic, Florin Tudosă, directorul Școlii „Oana Diana Renea‟ Focșani spune că respectivul elev „este un copil un pic mai violent‟ și că „au fost niște șicane între doi colegi. Fiind un pic mai impulsiv, i-a rupt tricoul colegului și într-o altă zi a mai lovit cu un pix o fetiță în buză, însă nu a fost cazul de intervenție medicală‟. Pentru „aplanarea tuturor conflictelor‟, directorul spune că a implicat atât consilierul și mediatorul școlar, cât și polițiștii vrânceni din cadrul Biroului de Siguranță Școlară.

Florin Tudosă ne-a confirmat că elevul în cauză se află într-o formă de protecție socială și că i-a recomandat persoanei care-l are în grijă să meargă cu copilul la psiholog. „Noi, ca școală, am încercat să aplanăm toate conflictele. Am sunat de câte ori s-a impus la poliție. Am făcut acțiuni de prevenție cu Biroul de Siguranță Școlară, nu doar la această clasă, ci în școală. (…) Am dispus efectuarea serviciului pe școală cu mai multă rigurozitate. Vom face și noi cercetări în paralel cu propunerea scăderii notei la purtare, dacă va fi cazul‟, a precizat directorul care a mai adăugat că în cursul zilei de luni va avea loc o ședință cu părinții la care au fost invitați consilierul și mediatorul școlar, polițiști și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea.

Ce spune poliția

În cursul zilei de miercuri, „8 martie, poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea au fost sesizați cu privire la faptul că, în data de 7, respectiv 8 martie, trei minori, elevi în clasa (…), ar fi fost implicați în incidente, doi dintre aceștia fiind agresați de către un coleg de clasă, în pauza dintre orele de curs. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care au avut loc evenimentele. De asemenea, în cadrul întâlnirii de miercuri, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat o activitate educativ-preventivă pe linia prevenirii violenței fizice și a bullying-ului‟.

Cu această ocazie, polițiștii vrânceni le recomandă părinților o serie de măsuri „pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant‟, astfel: „comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată; fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică; interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră; atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă; alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi; când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor‟.

Ce spune DGASPC

Cazul este cunoscut și reprezentanților DGASPC Vrancea care au precizat că „în luna noiembrie 2022, ca urmare a unei sesizări, minorul a fost preluat de către specialiști din cadrul Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență al DGASPC Vrancea. În temeiul prevederilor Legii nr. 272/2004, privind protecţia și promovarea drepturilor copilului, revizuită, D.G.A.S.P.C. Vrancea s-a adresat Tribunalului Vrancea solicitând dispunerea schimbării măsurii de protecție (…), însă Tribunalul Vrancea a dispus menținerea măsurii de protecție, (…). Urmare a sesizării dumneavoastră vom relua legătura cu Școala Gimnazială «Oana Diana Renea» Focșani și Inspectoratul Școlar Vrancea pentru a analiza situația prezentată și a stabili setul de măsuri ce se impun‟, a transmis Adina Lăscan, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Vrancea.

În România, un elev din doi este victima actelor de ameninţare, de umilire sau de violenţă fizică, iar patru copii din cinci asistă la situaţii de bullying, a transmis la finele lunii ianuarie a.c., Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?