Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO/FOTO Construcția noului Spital Județean din Focșani ar putea fi finanțată de UE prin Programul Operațional de Sănătate

Construcția noului Spital Județean ar putea fi finanțată de Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Sănătate (POS), Axa de finanțare Spitale noi. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Cristian Bușoi, care a participat vineri la Focșani la o întâlnirea pe teme de sănătate organizată la sediul administrației județene de președintele Cătălin Toma.
„Finanțarea pe care o vedem posibilă este Programul Operațional de Sănătate (POS), Axa de finanțare Spitale noi. Va fi un fel de listă similară cu finanțarea din PNRR dar, din informațiile pe care le am, nu va fi o sumă limită, timpul de derulare al proiectului va fi mult mai mare și va avea un pic de flexibilitate de a face proiectele etapizat. Mă bucur foarte mult că domnul președinte Cătălin Toma a luat o decizie înțeleaptă de a implementa acest proiect etapizat. Și vom prinde din prima axă jumătate din sumă și ulterior, după ce sunt realizate primul sau primele module, să mergem cu finalizarea proiectului în anii următori. Estimarea mea este că proiectul de construire a noului spital județean de la Focșani va fi unul cu punctaj maxim“, a precizat europarlamentarul Cristian Bușoi. Acesta a anunțat că termenul de depunere a proiectelor de tipul celui mai sus menționat va fi luna aprilie a acestui an. Europarlamentarul Cristian Bușoi a mai anunțat că Uniunea Europeană va pune la dispoziția României suma de 8 miliarde de euro pentru finanțarea unităților sanitare din țara noastră.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat că deja s-au făcut pași importanți pentru implementarea acestui proiect iar în zilele următoare va fi semnat contractul de proiectare a noului spital județean de urgență de la Focșani. „Vrancea are un obiectiv pe care ni-l dorim din tot sufletul să se realizeze și anume construirea Spitalului Județean de Urgență de la Focșani. Zilele acestea finalizăm achiziția și putem să semnăm contractul pentru proiectarea noului spital județean. Am prevăzut și posibilitatea de a etapiza acest proiect în așa fel încât, indiferent de situație, să putem să obținem finnațare și să demarăm această extrem de importantă investiție pentru vrânceni. Împreună cu premierul și ministrul fondurilor europene am stabilit o strategie pentru finanțarea noului spital județean“, a precizat Cătălin Toma.

Noul Spital din Focșani va avea 900 de paturi (775 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori) și va cuprinde secții suplimentare față de vechiul spital, precum și bloc operator la cele mai înalte standarde, spațiu universitar și va fi dotat cu heliport.

Oportunități de finanțare cu fonduri europene pentru domeniul sanitar

Reprezentanții sistemului medical din Vrancea au participat vineri la o întâlnire cu europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Cătălin Toma și vicepreședintele Ionel Cel-Mare, în care li s-au prezentat oportunitățile de finanțare cu fonduri europene pentru domeniul sanitar. La discuții au fost invitați reprezentanții celor cinci spitale din județul Vrancea (Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani, Spitalul Municipal Adjud, Spitalul Orășenesc Panciu, Spitalul ”N. N. Săveanu” Vidra și Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni), Casa de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor – filiala Vrancea, Patronatul Medicilor de Familie Vrancea, Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, clinici medicale private.
„Obiectivul Consiliului Județean Vrancea este acela de a găsi oportunități atât pentru finanțarea unor noi obiective, cât și pentru întreținerea celor existente pe raza județului și care au nevoie de sprijin nu numai de la Ministerul Sănătății, ci și de la Uniunea Europeană. Sunt probleme extrem de importante la nivelul UE privind sănătatea, au fost 2 ani de pandemie, acum sunt finanțările pentru sănătate. Doresc să mulțumesc tuturor participanților care au dat curs invitației noastre”, a spus Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.
Oportunitățile de finanțare includ fonduri alocate pentru amenajarea cabinetelor medicilor de familie, modernizarea ambulatoriilor, digitalizarea spitalelor publice, finanțarea serviciilor de paliație și recuperare, prevenție și screening, precum și reabilitarea termică a clădirilor care găzduiesc unități sanitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?