VIDEO: În ziua în care primarul de la Mera a fost înmormântat, Curtea de Apel Galați a dat sentința finală în dosarul în care era judecat

0
5870

Familia, prietenii, colegii și localnicii l-au condus joi pe ultimul drum pe Ion Sticlaru, primarul comunei Mera. Moartea fulgerătoare a edilului a lăsat în urmă multă durere și un gol care nu va putea fi acoperit niciodată pentru cei care l-au cunoscut. Ion Sticlaru a murit duminică, 29 ianuarie 2023, la un spital din București, unde fusese internat de câteva zile. În timpul ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ) Vrancea de joi dimineață, Constantin Guguianu, consilier județean PSD, a propus „un minut de reculegere în memoria celui care a fost primarul comunei Mera, Ion Ticu Sticlaru‟. Toți cei prezenți în sala de ședință s-au ridicat în picioare în semn de respect.

De altfel, Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea a postat zilele trecute pe pagina de Facebook un mesaj de condoleanțe: „Administrația publică locală din Mera este în doliu. Primarul Ion Sticlaru a trecut la cele veșnice. Edilul conducea Primăria din Mera din anul 2008. Sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!‟.

Și pe pagina de Facebook a PSD Vrancea a fost postat un mesaj de condoleanțe: „Colegul nostru, primarul destoinic al comunei Mera, Ion Sticlaru, din păcate a plecat mult prea repede dintre noi! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndurerate‟.

Greu, foarte greu să pierzi un asemenea primar‟

Joi, clopotele bisericii n-au vestit doar sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului‟, ci și tristețea comunității Mera pricinuită de moartea primarului Ion Sticlaru. Sute de oameni l-au condus joi pe edil pe ultimul drum. Întreaga comunitate a îmbrăcat haine de doliu, iar pe chipul oamenilor se citea tristețea.

La funeraliile primarului Ion Sticlaru au fost prezenți și Cătălin Dumitru Toma – președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan – vicepreședintele CJ Vrancea, Cristi Valentin Misăilă – primarul municipiului Focșani, Nicușor Halici – prefectul județului Vrancea și o parte din primarii din Vrancea.

Pe contul de Facebook al Primăriei Mera, zeci de persoane au postat mesaje de condoleanțe: „O mare pierdere pentru comună și nu știu dacă în viitor vor mai avea parte de așa primar. Greu, foarte greu să pierzi un asemenea primar. Dumnezeule, iei numai oameni buni!‟; „Nu credeam să aud una ca asta, am rămas fără cuvinte… Un om pentru oameni, un om deosebit, prieten cu toată lumea, devotat și sufletist….Odihnă veșnică, condoleanțe familiei și putere să treceți peste această grea supărare‟; „Dumnezeu să vă ierte, domnule primar și bun conducător al comunei noastre Mera. Ne-ați înflorit comuna cu realizările dumneavoastră, ne-ați ajutat pe fiecare cu drag și ne-ați îndrumat cum e mai bine. Ne-ați părăsit prea devreme, domnule primar, și ne-ați lăsat cu o durere în inimă pe fiecare locuitor al comunei. Sincere condoleanțe familiei și putere. Dumnezeu să vă ierte! Nu vă vom uita!‟; „Dumnezeu să vă ierte, domnule primar! Ați fost o persoană de încredere, ce merită tot respectul din plin! Veți rămâne veșnic în gândurile noastre!‟.

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndurerate și celor care l-au cunoscut pe primarul Ion Sticlaru. Dumnezeu să-i vegheze somnul în pace!

Final de proces, chiar în ziua înmormântării

Primarul Ion Sticlaru a trecut la cele veșnice înainte de a afla sentința definitivă în dosarul în care era judecat, alături de funcționari ai Primăriei Mera. Curtea de Apel Galați s-a pronunțat joi definitiv, în aceeași zi în care edilul comunei Mera era condus pe ultimul drum. Potrivit soluției, pentru toți cei 10 inculpați s-a dispus încetarea procesului penal, la aproape 10 ani de la trimiterea acestora în judecată. Dosarul, ajuns în instanță în martie 2013, a avut mai multe soluții în toți acești ani. Inițial, s-a dispus condamnarea, în apel dosarul a fost retrimis tribunalului, unde s-a dispus încetarea procesului penal, pe considerentul că faptele s-au prescris. A urmat un nou apel și o nouă judecare, o nouă sentință la tribunal, iar acum CA Galați a dat soluția finală.

În cazul primarului, instanța arată că „încetează procesul penal (…) întrucât a intervenit decesul”, iar în cazul celorlați „încetează procesul penal (…), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.” Curtea de Apel „constată încetate de drept măsurile sechestrului asigurător” asupra bunurilor primarului și altor două persoane. În acest dosar, zece persoane au fost trimise în judecată, printre care primarul şi viceprimarul comunei, patru funcţionari din cadrul primariei Mera, dar și un diriginte de șantier și trei administratori ai unor societăți comerciale, toți fiind acuzați că au prejudiciat bugetul localității cu ocazia derulării unor lucrări în perioada 2008-2009. Cu toate acestea, UAT Mera nu s-a constituit parte civilă în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here